W gospodarstwie w Chobienicach uprawiane są wyłącznie ziemniaki konsumpcyjne różnych typów kulinarnych: sałatkowe o zwięzłym miąższu, ogólnoużytkowe oraz mączyste na kluski i puree o różnej wczesności. – Sadzimy odmiany bardzo wczesne z sadzeniaków podkiełkowanych, pod włókninę – stanowią one ok. 10% całkowitej produkcji ziemniaka w gospodarstwie, a także ziemniaki do sprzedaży prosto z pola oraz do przechowywania. Dobierając odmiany do uprawy w pierwszej kolejności kierujemy się analizami sprzedaży, czerpiemy z nich informacje o preferencjach klientów, które na przestrzeni ostatnich lat wyraźnie się zmieniły. W sieciach handlowych obecnie najchętniej kupowane są ziemniaki myte i konfekcjonowane, które tak naprawdę dostępne są na polskim rynku od niedawna. Sprzedaż w tym segmencie jest zdecydowanie większa niż tzw. ziemniaka brudnego.
Bardzo wyraźna jest także zmiana w strukturze sprzedaży poszczególnych typów kulinarnych bulw. Jeszcze kilka lat temu najpopularniejsze były ziemniaki lekko sypkie w typie ogólnoużytkowym B, aktualnie klienci częściej wybierają ziemniaki w typie A i AB, które po ugotowaniu nie rozpadają się a ich miąższ nie ciemnieje. Przy wyborze odmiany ważny jest również regularny kształt bulw – owalny do lekko podłużnego – a także głębokość oczek. Jedynie odmiany tworzące płytkie oczka na wszystkich typach gleb spełniają wymogi jakościowe towaru do konfekcjonowania. Istotna w przypadku ziemniaka do konfekcjonowania jest niewątpliwie podatność na parcha. Na ostateczny wybór odmian wpływa również smak, który może nie jest pierwszym kryterium wyboru klientów, ale wiemy, że coraz częściej wracają oni po smaczne odmiany – wyjaśniał plantator.
Tomasz Jazdon zacięciem badawczym mógłby obdzielić kilku pracowników naukowych. W Chobienicach porównuje się i bada niemal wszystko, co oferuje rynek do produkcji ziemniaka, cebuli i innych gatunków uprawianych w gospodarstwie – od odmian, przez strategie herbicydowe, nawozy, efektywne mikroorganizmy, folie biodegradowalne po różne technologie uprawy.
Redliny formowane są co 90 cm, mierząc od środka jednej redliny do środka kolejnej, agregatem Baselier według wskazań nawigacji GPS
Linia do mycia ziemniaków w rodzinnej firmie Onix
Pakowanie ziemniaków w opakowania jednostkowe na potrzeby sieci handlowych
O tym, że wielkopolski rolnik nie boi się nowinek świadczy niedawno poczyniona inwestycja w plantację mini kiwi, której powierzchnia w tym roku osiągnie już 20 ha. Ponadto w gospodarstwie prowadzonym przez T. Jazdona działa gorzelnia i stajnia wraz ze szkółką jeździecką. Stworzona przez rodzinę Jazdonów spółka Onix także nie ogranicza się do działalności w sektorze rolniczym – najnowszym projektem pana Tomasza oraz jego dwóch braci i dwóch szwagrów współtworzących spółkę jest kompleks wypoczynkowo-konferencyjny Ostoja Chobienice stworzony z poszanowaniem tradycji w odrestaurowanych zabudowaniach osiemnastowiecznego majątku rodu Mielżyńskich.
Więcej nt. produkcji ziemniaków w gospodarstwie Tomasza Jazdona w „Warzywach” 5/2017 i „Warzywach” 6/2017.
Tekst i fot. Aleksandra Czerwińska-Nowak