Zagraniczna wizyta w małopolskich gospodarstwach

Dzisiaj wraz z Matthiasem Klemmem oraz Sławomirem Dońcem, przedstawicielami firmy Nufarm Europe GmbH, odwiedziliśmy gospodarstwa Romana i Elżbiety Jasonków oraz Edyty i Arnolda Kwiatków ze Złotnik, by porozmawiać na temat tegorocznej uprawy warzyw. 
 
Elżbieta i Roman Jasonek specjalizuje się w uprawie papryki polowej, warzyw kapustnych, selera korzeniowego oraz kapusty pekińskiej (na łącznej powierzchni 15 ha). Uprawa papryki polowej, jest głównym gatunkiem na który „stawiają” ogrodnicy i zastąpiła pracochłonną uprawę tego gatunku w tunelach foliowych (tzw. igołomskich). W bieżącym sezonie rośliny posadzono na miejsce stałe po 15 maja, jak twierdzi ogrodnik, nie należy spieszyć się z sadzeniem roślin. Zbyt niska temperatura powietrza i gleby w początkowej fazie wzrostu powoduje, że rośliny mają problemy z prawidłowym rozwojem systemu korzeniowego. Jak zaobserwował ogrodnik, największym problemem w uprawie warzyw kapustnych jest Tantniś krzyżowiaczek. Szkodliwe są żarłoczne gąsienice, które w młodych sercowatych liściach późnych odmian wygryzają dziury i uszkadzają stożek wzrostu. 
 
Edyta i Arnold Kwiatek na łącznej powierzchni 20 ha (wraz z dzierżawami) zajmują się głównie uprawą pora i selera korzeniowego. Od wielu lat ogrodnicy ulepszają swoje gospodarstwo i zaopatrują go w nowoczesny park maszynowy. Inwestycją zakupioną w ostatnim czasie są kombajn do zbioru oraz linia do mycia i czyszczenia para firmy Verhoest Marc Machines. Do pracy tym kombajnem wymagany jest ciągnik o mocy ok. 100 KM, dlatego zdecydowali się na zakup nowego ciągnika model 6110 RC (110 KM) firmy John Deere. Jak twierdzi E. Kwiatek, nie każde odmiany pora można zbierać maszynowo, dlatego wybierają tylko te sprawdzone m.in. Lington F1, Krypton F1 firmy Bayer CropScience (Nunhems). W naszym gospodarstwie stawiamy na jakość wyprodukowanych warzyw, dlatego do uprawy warzyw podchodzimy z największą starannością – mówiła producentka. 

Zapraszam do galerii zdjęć.

AW 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMaxeza F1 w roli głównej
Następny artykułWina musujące coraz popularniejsze w letnim menu Polaków

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.