W styczniowych „Warzywach” – o rozsadzie pomidora

W styczniowym numerze „Warzyw” wiodącym tematem jest przygotowanie rozsady pomidora oraz opisy odmian tego gatunku z oferty kilku firm hodowlano-nasiennych.

Nowe odmiany wyróżniają się przede wszystkim plennością, wysoką zawartością ekstraktu, a także możliwością mechanicznego zbioru.

Poza odmianami pomidora przedstawiamy również m.in. odmiany cebuli, tym razem w typie Rijnsburger, zwłaszcza te tworzące mocną łuskę, nadające się maszynowego pakowania i oferowania w workach raszlowych. Prezentujemy również artykuł autorstwa prof. dr hab. Franciszka Adamickiego, w który relacjonuje, jak wygląda produkcja cebuli w Indiach.

W dziale „Ekologia” przedstawiamy wyniki doświadczeń z nowoczesnymi bionawozami opracowanymi w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach. Wyniki badań tej jednostki prezentujemy również w dziale „Przechowalnictwo”, w którym przedstawione są badania dotyczące możliwości przechowywania brokułów.

Poleca Aleksandra Andrzejewska, redakcja miesięcznika „Warzywa”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBiedronka. Ruszyła kampania bio owoców i warzyw
Następny artykułStyczniowe „Rośliny Ozdobne” – m.in. o Plantarium

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.