Produkcja pasty pomidorowej w ostatnim czasie wzrosła w Rosji znacząco - dwu- i półkrotnie. Intensyfikowaną produkcję polowego pomidora w coraz większym stopniu są w stanie zagospodarować modernizowane czy nowo powstające zakłady przetwórcze.
W 2013 roku produkcja pomidorowej pasty wyniosła w Rosji 54,4 tysiące ton. W ubiegłym roku było to już 135,1 tysięcy ton. W osiągnięciu tego wzrostu pomogły dwa nowe zakłady pracujące na południu Federacji Rosyjskiej – w obwodzie astrachańskim oraz w Republice Kabardyno-Bałkarskiej. W 2017 roku dostarczono z nich 44 tys. ton tego produktu.
Równolegle ze wzrostem własnej produkcji Rosjanie obniżali import – w tym samym pięcioleciu spadł on o prawie 16% ze 143,5 tysięcy ton do 120,7 tysięcy ton. A więc import hamuje wolniej, niż rośnie produkcja rodzima. Największym dostawcą pasty pomidorowej na rosyjki rynek pozostają Chiny, które w 2017 roku pokryły prawie 60% rosyjskiego importu.
za: РБК