W Lipnie o odmianach warzyw dla przemysłu

Firma HM. Clause Polska we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego oraz firmami Bayer i Agrosimex zorganizowały 15 stycznia w Lipnie spotkanie dla plantatorów warzyw, produkujących pod potrzeby zakładów przetwórczych.

Ofertę odmian kalafiora i brokuła na sezon 2016 zaprezentował Sławomir Mechacki z HM. Clause. Informował, że firma dysponuje szerokim asortymentem odmian od najwcześniejszych do późnych. Spośród odmian do uprawy na zbiory latem – już pod koniec czerwca, w lipcu i sierpniu prelegent polecał odmiany Ardent F1, Trident F1 oraz Flirt F1 – wyróżniające się dobrym okryciem róży i silnym systemem korzeniowym. Kolejne dwie scharakteryzowane odmiany – Raft F1 oraz Sabord F1 – dedykowane są do uprawy jesienią, ale mogą być również sadzone wcześniej, ponieważ utrzymują okres wegetacji, nie „przyspieszają” w niesprzyjających warunkach uprawy. Z odmian o dłuższym okresie wegetacji – na zbiory jesienne S. Mechacki polecał Overlord F1 (90 dni wegetacji) oraz Naruto F1 (110 dni). Odmiany te tworzą duże rośliny o silnym wzroście, dzięki czemu udają się nawet na nienawadnianych stanowiskach.

Kalafior „na lato” Ardent F1



Odmiana na zbiory latem i jesienią – Raft F1

Ponadto zachęcał do uprawy dwóch odmian brokułów – Kuba F1 to propozycja do nasadzeń w czerwcu na zbiór latem do zaopatrzenia rynku warzyw świeżych lub dla przetwórstwa oraz Rumba F1 – typowo jesienna odmiana do nasadzeń w lipcu.

Odmiana brokuła na jesień – Rumba F1

Dorota Wielgat z firmy HM. Clause zaprezentowała odmiany pomidorów i cukinii. Podkreślała jak ważny jest wybór odpowiedniej odmiany, żeby uzyskać wysokie plony dobrej jakości. Z odmian pomidorów polecała Vaquero F1 – plenną odmianę, udającą się nawet na słabszych stanowiskach, Pietrarossa F1 – typową propozycję dla przetwórstwa, ze względu na bardzo twarde owoce oraz nową odmianę Rediana F1 – o kulistych owocach, które dorastają do 300 g.

Odmiana pomidora Vaquero F1

Pietrarossa F1 – typowa propozycja dla przetwórstwa

[NEW_PAGE]Spośród odmian cukinii Dorota Wielgat zachęcała do uprawy dwóch mieszańców o zielonych owocach – Lanka F1 tworzy wysokie rośliny, które nie mają tendencji do płożenia się, a owoce są proste, dzięki czemu stanowią wysokiej jakości surowiec dla przetwórstwa. Zaletą tej odmiany jest mała wrażliwość na zgnilizny powodowane prze bakterie Ervinia. Natomiast odmiana Precioza F1 polecana jest zarówno do uprawy na świeżym rynku, jak i do przetwórstwa i wyróżnia się podwyższoną odpornością na mączniaka prawdziwego.

Cukinia Precioza F1

Cukinia Lanka F1

Szeroką ofertę środków do produkcji warzywniczej przedstawił Marcin Niedobylski reprezentujący firmę Agrosimex. Polecał m.in. produkty do stosowania doglebowego poprawiające żyzność gleby np. Rosahumus czy Delsol. Do nawożenia startowego warzyw rekomendował nawozy Microstar PZ/PMX, a także bezchlorkowe – z serii Rosafert. Agrosimex oferuje również produkty aminokwasowe – Aminofort oraz Aminoplant, polecane do stosowania w warunkach stresowych dla wzrostu roślin, w celu zwiększa przyswajalności składników pokarmowych oraz odporności roślin. Dostępne są także fosfirony – miedziowy oraz magnezowy, które stosuje się jako dodatek do fungicydów w celu zwiększenia skuteczności stosowanych preparatów. Do dokarmiania dolistnego w uprawie warzyw prelegent polecał nawozy z serii Rosaleaf, Rosasol i ASX. Nowością są nawozy oparte o nanocząsteczki, wapniowy Viflo Cal S, a do uzupełniania niedoborów miedzi i boru – Viflo Cu-B. Ponadto firma oferuje produkty poprawiające jakość wykonywanych zabiegów ochrony roślin – adiuwanty oraz kondycjoner Agrigent Activ 5, który szybko obniża pH wody. Agrosimex jest również dystrybutorem środków ochrony roślin. Przedstawiciele firmy doradzają jakie nawozy i środki warto zastosować w poszczególnych uprawach.

Radosław Suchorzewski z firmy Bayer zaprezentował wiele slajdów z minionego sezonu obrazujących żerowanie szkodników w warzywach kapustnych. Największe szkody w minionym roku powodował mączlik, śmietka i mszyce. Warunki pogodowe panujące w ubiegłym roku sprzyjały ich rozwojowi, a zimna i sucha wiosna, a później wyjątkowo suche i upalne lato utrudniały ich zwalczanie. Prelegent podkreślał, że w przypadku śmietki niezbędny do prawidłowej ochrony jest monitoring szkodnika na plantacji za pomocą pułapek. Zwalczanie tego szkodnika utrudnia fakt, że jednocześnie na roślinie mogą znajdować się osobniki w różnych stadiach rozwojowych (bobówki, larwy i jaja). W przypadku zwalczania mszyc i mączlików R. Suchorzewski wyjaśniał zasadę działania preparatu Movento 100 SC. Jest to bardzo silny preparat systemiczny i dlatego potrzebuje czasu, żeby zaczął krążyć wraz z sokami roślinnymi. Jeśli obserwuje się dużo szkodników na roślinach, to lepiej najpierw zastosować preparat powierzchniowy np. Karate 2,5 WG, a później Movento 100 SC. Jego zaletą jest długotrwałe działanie i przez to możliwość ograniczenia kolejnych zabiegów insektycydowych. Ponadto w 2015 w uprawach warzyw firma Bayer uzyskała rejestrację na następujące produkty: Luna Experience 400 SC (w uprawie marchwi i pora przeciwko chorobom grzybowym) oraz Serenade ASO (w uprawie pomidora, papryki i oberżyny przeciwko chorobom grzybowym), Contans WG – w uprawie warzyw przeciwko zgniliźnie twardzikowej oraz Zato 50 WG w uprawie marchwi przeciwko chorobom grzybowym.

Daniel Babij reprezentujący Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski przedstawił ofertę rozsad warzyw gruntowych, obejmującą następujące gatunki: kapusty, kalafior, brokuł, seler, por, sałaty, pomidor i paprykę. Roczna produkcja rozsad warzyw gruntowych sięga obecnie ok. 90 mln szt., ale firma planuje zwiększyć ją nawet do 260 mln szt. Prelegent informował o warunkach uprawy i podkreślał ich znaczenie w jakości oferowanego produktu. Zwracał uwagę na tace uprawowe, które posiadają „nogi”, dzięki czemu produkowana rozsada nie ma kontaktu z podłożem, co eliminuje ryzyko zainfekowania roślin patogenami odglebowymi, ponadto zapewnia lepszą cyrkulację powietrza, co również pozytywnie wpływa na rozwój systemu korzeniowego.

Piotr Borczyński z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego podsumował miniony sezon. Przedstawił wykresy świadczące, jak krytycznie mało było opadów atmosferycznych i jaka wysoka temperatura panowała na polach w sezonie 2015.

Organizatorzy spotkania w Lipnie (od lewej): Daniel Babij (Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski), Sławomir Mechacki, Dorota Wielgat oraz Michał Taraska – z firmy HM. Clause, Radosław Suchorzewski (Bayer), Marcin Niedobylski (Agrosimex), Maria Drosd (Pinguin Food Polska w Lipnie) oraz Piotr Borczyński (Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, oddział w Zarzeczewie)

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWłosi zadowoleni ze sprzedaży
Następny artykułW Jasieńcu kolejny raz o truskawkach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.