W kolekcji odmian warzyw

21 sierpnia w miejscowości Moszna koło Nałęczowa w gospodarstwie Renaty i Henryka Zająców zorganizowano Dni Otwarte, na których prezentowano kolekcję odmian warzyw marki Seminis, należącej do koncernu Monsanto.

Ferdi Veenstra, dyrektor handlowy Działu Nasion Warzyw przedstawił dane dotyczące udziału firmy Monsanto w krajowym rynku nasion warzyw oraz główne produkty nasienne koncernu, oferowane na polskim rynku. Do kluczowych odmian prelegent zaliczył: pomidor szklarniowy Admiro F1 (11%), ogórek szklarniowy Pacto F1 (6%) oraz fasolę szparagową Paulista (5%). F. Veenstra mówił także o wprowadzonych w tym roku produktach, wśród których znalazły się trzy odmiany fasoli (Bartava, Timgad, Valentino), dwie odmiany kalafiorow (RS 5687 F1, Giewont F1), jedna odmiana marchwi (Carrazzo F1), jedna odmiana kapusty (Furios F1), dwie odmiany papryki (Pedrosas F1, Tallante F1), pięć odmian pomidora (PS 2626R F1, Listell F1, Torero F1, Klass F1, Matias F1) oraz jedna podkładka do pomidora (Optifort F1).
Leszek Kołtun, regionalny menadżer handlowy Działu Nasion na Polskę Wschodnią i Centralną mówił m.in. o aktualnej sytuacji na rynku nasion warzyw w naszym kraju. Poinformował, że w 2010 r. wśród najczęściej sprzedawanych nasion marki Seminis znalazły się: fasola szparagowa Paulista, ogórek Mirabelle F1, brokuł Ironman F1, fasola szparagowa Unidor i Bogota oraz kapusta biała Kronos F1.
Kevin Walsh, dyrektor działu rozwoju produktu oraz Marcin Liszewski, przedstawiciel Działu Rozwoju Produktu omówili innowacje w dziale warzyw kapustnych. Prelegenci mówili o celach prac badawczych dotyczących hodowli odmian kapust odpornych na bakteriozy oraz kalafiorów tworzących białe roże, bez okrywania ich przed słońcem.
Przedstawili także nowe rozwiązania w uprawie brokułów, jakimi są: hodowla odmian przeznaczonych do zbioru mechanicznego oraz główne założenia w projekcie bellaverdeR – odmiany brokułu, które po usunięciu róży głównej tworzą róże boczne, gotowe do
zbioru już po kilku dniach od usunięcia głównej. Róże te charakteryzują się słodkimi, jadalnymi łodygami.  Odmianą wyróżniającą się w tym projekcie jest Sibsey F1.

Por i marchew
Spośród odmian porów, oprócz znanych – Varna, Vermont, Volta F1, prezentowano także najnowsze, takie jak Darwin F1 i Galvani F1. Pierwsza z nich przeznaczona jest do wczesnej uprawy, a druga na zbiór jesienny i późnojesienny.
Wśród marchwi typu nantejskiego prezentowano znane już odmiany – Nebula F1 i Bilbo F1 oraz nowe – Carboli F1 i Carrazzo F1. Obie nowe odmiany marchwi to średniopóźne mieszańce, mało podatne na pękanie, o dobrym wyrównaniu korzeni i wysokim plonie handlowym. Sprawdzają się one w uprawie na różnych typach gleby. Polecane są zarówno do przetwórstwa, jak i na rynek warzyw świeżych. Wśród marchwi typu Flakkee w ofercie firmy dostępna jest odmiana Carbeta F1, o intensywnym wybarwieniu wnętrza korzenia, jednolitej pomarańczowej barwie miąższu i wysokiej zawartości s-karotenu.
Wśród odmian typu Chantenay prezentowano Abledo F1, której istotnymi cechami są: duża zawartość witaminy A i s-karotenu oraz mała skłonność do kumulacji azotanów.

Pomidor i fasola szparagowa
W kolekcji pomidorów pokazano m.in. odmianę Riccoco F1 o owocach typu Cherry, które wykorzystywane są jako surowiec w przetwórstwie do mrożenia i konserwowania owoców w całości; odmianę Progress F1 – standardową dla przetwórstwa, z małym śladem po szypułce, do zbioru mechanicznego. Wśród nowości zwrócono uwagę na średnio wczesną, o dużym potencjale plonowania (także w gorące lata) odmianę All Flesh 1120 F1. Owoce o masie około 80 g, są lekko wydłużone, mięsiste o jednolitej zwięzłej konsystencji, bez widocznych komór nasiennych, dzięki czemu wykorzystywane są do produkcji kostki lub do konserwowania w całości. Ze względu na łatwość odchodzenia owoców od szypułki odmiana
polecana jest do zbioru mechanicznego.
Kolejną nową odmianą zaprezentowaną pod numerem PS 2626R F1 była bardzo wczesna, samokończąca w typie odmiany Grandimat F1. Nowa odmiana charakteryzuje się wysoką plennością i wysoką odpornością na choroby. Owoce o masie do 110 g, mają zwięzłą konsystencję, wybarwiają się równomiernie, mogą być wykorzystywane do produkcji przecierów, mrożonej kostki, ale też na bardzo wczesne zaopatrzenie rynku warzyw świeżych.
Na poletkach zobaczyć można było bogatą ofertę fasoli szparagowej. Wśród odmian o zielonych strąkach, oprócz znanych na rynku – Paulista, Cartagena, Merida, prezentowano także nowości: Bartava, Timgad, Valentino. Bartava to najwcześniejsza odmiana w ofercie firmy, której okres wegetacji wynosi około 70 dni. Strąki o grubości 8-10,5 mm długo zachowują mięsistość i łatwo się odrywają. Odmiana ta ma bardzo wysoki potencjał plonowania – w tym roku jej plon w niektórych rejonach Polski wynosił średnio 19 t/ha. Jest ona polecana zarówno dla przemysłu, jak również (ze względu na krótki okres wegetacji) na rynek warzyw świeżych.
Timgad to odmiana o strąkach długości 11,5-12,5 cm oraz średnicy 8-10,5 mm, nie przerastających, mięsistych przez dłuższy czas, wyrównanych i wysoko osadzonych na roślinie. Polecana do uprawy na glebach o wysokiej zawartości substancji organicznej. Odmiana Valentino uprawiana jest głównie we Włoszech i na południu Europy, dlatego polecana jest do uprawy w ekstremalnych warunkach (susza, ciepło).


[NEW_PAGE]Szpinak i warzywa kapustne
Wśród odmian szpinaku oprócz znanej już na rynku odmiany Chatham F1 prezentowano nową, przeznaczoną dla przemysłu odmianę Seychelles F1, charakteryzującą się krótką łodygą i grubymi, ciemnozielonymi liśćmi. Jest to odmiana wykazująca pełną odporność na
wszystkie rasy mączniaka rzekomego.
W kolekcji odmian kalafiorów, oprócz znanych kreacji np.: Frisca F1, Freebel F1, Cornell F1, Fremont F1 zwrócono uwagę na odmianę Hermon F1, o wysokiej tolerancji na pękanie głąba i rozluźnianie się róży, co przy zmiennych warunkach pogodowych (obserwowanych w ostatnich latach) jest poważnym problemem.
Wśród nowości prezentowano odmianę Giewont F1, która charakteryzuje się bardzo dobrym okryciem róży.
Wśród odmian brokułów znanych już na rynku uwagę zwrócono na cieszącą się dużą popularnością wśród producentów odmianę Ironman F1, która ze względu na wypukły kształt róży jest mniej narażona na zaleganie na niej wody, a tym samym na infekcje patogenami.
Z kolei odmiana Steel F1, której róże są surowcem dla przemysłu chłodniczego była polecana ze względu na wysoki plon.
Na poletkach można było zobaczyć kapustę głowiastą czerwoną odmian: Zelox F1 i Rona F1 oraz kapustę głowiastą białą odmiany Quartz F1 (przeznaczoną do zbioru latem, na rynek warzyw świeżych i do kwaszenia); Theras F1, Ambrosia F1, Kolia F1 (przeznaczone
do zbioru jesiennego, do kwaszenia na rynek warzyw świeżych, do krótkiego przechowywania); Furios F1, Galaxy F1, Arrivist F1 (przeznaczone do długiego przechowywania). Uwagę zwrócono na odmianę Kolia F1, o główkach o masie 4-8 kg, ze względu na jej trwałość oraz odporność na wciornastka polecaną do przechowywania, a także na odmianę Furios F1, której wysoko osadzone główki nie zagniwają od spodu oraz zachowują zielony kolor przez cały okres przechowywania.

Papryka
Wśród odmian papryki do uprawy w polu przedstawiono Aristotle F1, o owocach kształtnych, dobrze wyrównanych, odporną na choroby oraz na oparzenia.
Z kolekcji papryk do uprawy w tunelach prezentowano odmianę Tallante F1, o owocach intensywnie żółtych, przeznaczoną na rynek warzyw świeżych.
Spośród odmian przeznaczonych do uprawy w tunelu o owocach pomarańczowych, obok odmian: Paramo F1 i Maximalia F1 pokazano nową odmianę Orange Glory F1, o grubej ściance, wysokiej jakości owocach, dobrze się przechowującą.
Natomiast z odmian o owocach czerwonych zwrócono uwagę na Pedrosas F1, o bardzo długim okresie przechowywania, gładkiej powierzchni owoców, bardzo silnym wzroście i dobrym wiązaniu owoców.

Papryka odmiany Pedrosas F1 dobrze zawiązuje owoce, fot. J.Klepacz-Baniak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWarzywa: polowe prezentacje w Nowej Wsi
Następny artykułO chorobach warzyw polowych – instytutowy dzień otwarty

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.