Największym unijnym importerem pozostają Niemcy, które w omawianym okresie pierwszych trzech kwartałów zaimportowały w sumie niecałe 32,0 tys. ton tych warzyw. Spore ilości porów trafiły ponadto na rynek francuski – ponad 21,0 tys. ton czy niecałe 20,0 tys. ton na rynek brytyjski. Ponadto 10,3 tys. ton wyniósł w okresie styczeń – wrzesień import holenderski, a na czwartym miejscu uplasowała się Polska, która sprowadziła ponad 8,6 tys. ton tych warzyw.
Eksport porów na unijnym rynku pozostaje na bardzo zbliżonym do importu poziomie – w całym 2012 roku wyniósł on bowiem 190,7 tys. ton wobec 181,4 tys. ton rok wcześniej. Natomiast w pierwszych dziewięciu miesiącach 2013 roku UE-28 wyeksportowała łącznie 140,9 tys. ton porów wobec tego samego okresu w roku 2012 – 147,2 tys. ton. W przypadku eksportu największe ilości tych warzyw wysyła corocznie Belgia i Holandia, a w omawianym okresie od stycznia do końca września były to odpowiednio wielkości niecałe 43,0 tys. ton dla Belgii i 38,2 tys. ton dla Holandii. Spore ilości eksportuje także Hiszpania – ponad 19,0 tys. ton i Francja – niecałe 16,0 tys. ton porów.
W sumie według najnowszych danych na świecie w roku 202 łączny wolumen eksportu porów zamknął się wielkością 290,8 tys. ton z czego aż 72,0 tys. ton to warzywa z Belgii a 65,1 tys. ton z Holandii i ponad 53,0 tys. ton z Chin. Natomiast w tym samym okresie import globalny to 293,8 tys. ton w tym największe ilości porów sprowadzały wówczas Japonia – ponad 56,0 tys. ton oraz Niemcy – 36,2 tys. ton i Francja – 27,6 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA