Tydzień pomidora

W ubiegłym tygodniu mieszkańcy Wielkiej Brytanii obchodzili Tydzień Pomidora. W czasie jego trwania obecność tego warzywa w mediach była większa niż zazwyczaj. Publikowano rozmaite wyniki badań, infografiki dotyczące statystyki, przypominano historie upraw, wymieniano się przepisami.
Chociaż pomidor kojarzy się niemal odruchowo z kuchnią śródziemnomorską, do Europy dotarł on dopiero w XVI wieku z Ameryki Południowej, w połowie tego stulecia był już na Wyspach, ale większe, profesjonalne uprawy i handel nimi rozpoczęto w hrabstwach Kent i Essex dopiero w wieku XIX. Obecnie W. Brytania jest 79. w kolejności państwem pod względem wielkości zbiorów, które osiągają w ostatnich latach 84 tys. ton. Dla porównania – w pierwszej dziesiątce Chiny zbierają 50 mln t, Indie 17,5 mln t, USA 13,2 mln t, Turcja 11,3 mln t, Egipt 8,6 mln t, Iran 6 mln t, Włochy 5,1 mln t, Hiszpania 4 mln t, Brazylia 3,9 mln t, Meksyk 3,4 mln ton. Co roku na Wyspy importowanych jest ponad 400 tys. ton pomidorów – najwięcej z Holandii, Hiszpanii i Maroka. Do sieci handlowych trafiają one również z Włoch, Izraela, Portugalii i Polski.
 
Za: agf.nl
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRząd zajmie się projektem nowelizacji ustawy o rolnictwie ekologicznym
Następny artykułWarzywne wykłady – o nawożeniu i ochronie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.