Paweł Glanowski, przedstawiciel holenderskiej firmy Bejo Zaden, omówił szeroki asortyment warzyw na nadchodzący sezon. Z oferty kapusty głowiastej białej z przeznaczeniem dla przetwórstwa wyróżnił kreacje m.in.: Padoc F1, Megaton F1, Passat F1, Jaguar F1. Z kolei z kapust o wysokich walorach przechowalniczych polecił odmiany m.in. Sircon F1, Expect F1, Impala F1.
Uczestnicy styczniowego spotkania mogli wiele dowiedzieć się na temat chorób w uprawie warzyw kapustnych. Prof. dr hab. Józef Robak z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach informował m.in. o chorobach odglebowych oraz o nowej jednostce chorobowej kapusty, powodowanej przez grzyb Fusarium avenaceum. Ponadto dużo uwagi poświęcił na temat chorób marchwi i sposobie ich zwalczania.
Prof. Józef Robak
Do nawożenia doglebowego Mirosław Błasiak z firmy Compo polecał nawozy bezchlorkowe na bazie siarczanu potasu, m.in.: Blaukorn® Classic 12−8−16 i Blaukorn® Suprem 21−5−10. Z nawozów mineralnych, wieloskładnikowych, wolno działających rekomendował stosowanie NovaTec® Classic, z kolei z nawozów dolistnych – te z serii Basfoliar® SP oraz Nutribor® z dużą zawartością boru.
Mirosław Błasiak z firmy Compo
Więcej na łamach naszych czasopism – „Warzyw” i „Hasła Ogrodniczego”.
Tekst i fot. A. Wilczyńska