Szkolenie z firmą Bejo Zaden

17 stycznia w restauracji Planeta w Charsznicy odbyło się spotkanie dla producentów warzyw kapustnych i korzeniowych zorganizowane przez firmę Bejo Zaden, przy współpracy z firmą Compo Expert Polska.

Paweł Glanowski, przedstawiciel holenderskiej firmy Bejo Zaden, omówił szeroki asortyment warzyw na nadchodzący sezon. Z oferty kapusty głowiastej białej z przeznaczeniem dla przetwórstwa wyróżnił kreacje m.in.: Padoc F1, Megaton F1, Passat F1, Jaguar F1. Z kolei z kapust o wysokich walorach przechowalniczych polecił odmiany m.in. Sircon F1, Expect F1, Impala F1.

Uczestnicy styczniowego spotkania mogli wiele dowiedzieć się na temat chorób w uprawie warzyw kapustnych. Prof. dr hab. Józef Robak z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach informował m.in. o chorobach odglebowych oraz o nowej jednostce chorobowej kapusty, powodowanej przez grzyb Fusarium avenaceum. Ponadto dużo uwagi poświęcił na temat chorób marchwi i sposobie ich zwalczania.

Prof. Józef Robak
 
Do nawożenia doglebowego Mirosław Błasiak z firmy Compo polecał nawozy bezchlorkowe na bazie siarczanu potasu, m.in.: Blaukorn® Classic 12−8−16 i Blaukorn® Suprem 21−5−10. Z nawozów mineralnych, wieloskładnikowych, wolno działających rekomendował stosowanie NovaTec® Classic, z kolei z nawozów dolistnych – te z serii Basfoliar® SP oraz Nutribor® z dużą zawartością boru.

Mirosław Błasiak z firmy Compo

Więcej  na łamach naszych czasopism – „Warzyw” i „Hasła Ogrodniczego”.

Tekst i fot. A. Wilczyńska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKonferencja Czereśniowa w Sandomierzu
Następny artykułJurgiel liczy, że część jabłek z nowych zbiorów wyślemy do USA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.