Szparagi uprawiane są na świecie na łącznym obszarze 168,12 tys. ha, a największe obszary produkcyjne znajdują się w Chinach, Niemczech, Meksyku oraz Peru.
Największym producentem tych warzyw są oczywiście Chiny, a szparagi w tym kraju uprawiane są na powierzchni 65,0 tys. ha, a ponad 95% z lokalnych zbiorów szparagów kierowane jest do przetwórstwa – tym samym Chiny są największym światowym producentem szparagów puszkowanych.
Drugim pod względem powierzchni upraw szparagów krajem na świecie są Niemcy – z uprawami na obszarze 22,8 tys. ha, a w przeciwieństwie do Chin 95% łącznych zbiorów trafia tam do bezpośredniej konsumpcji, przy czym największe ilości spożywane są właśnie na niemieckim ryku.
Trzecim i czwartym globalnym producentem o największym obszarze upraw jest Peru – 26,2 tys. ha oraz Meksyk – niemal 17,0 tys. ha. Poza czołowymi, wspomnianymi krajami około 9,0 tys. ha stanowią uprawy szparagów w Hiszpanii, 8,0 tys. ha w USA oraz 6,0 tys. ha we Francji i po 3,0 tys. w Grecji i Francji.
Źródło: FAMMU/FAPA