W przeciągu ostatnich 20 lat mocno zmieniały się nawyki żywieniowe Słowaków. W porównaniu do roku 1993 obywatele tego kraju spożywają aż o połowę mniej ziemniaków. Ich miejsce zajęły natomiast wszelkiego rodzaju makarony.
Jeszcze w roku 1993 średnio 1 Słowak spożywał około 89 kg ziemniaków rocznie – teraz według najnowszych tegorocznych badań wielkość ta
zmniejszyła się aż do 47 kg. Za to o 70% wzrosło spożycie makaronów – w roku 1993 średnio na 1 obywatela wynosiło ono 4,6 kg, a obecnie już 7,8 kg. Również oprócz tradycyjnych ziemniaków na Słowacji rok rocznie maleje na skutek zmiany nawyków żywieniowych spożycie chleba, a zastępują
go w coraz większej ilości różnego rodzaju wyroby piekarnicze. Rok rocznie rośnie również spożycie wszelkich serów oraz co ciekawe orzechów.
Źródło: FAMMU/FAPA