Sezon szparagowy rozpoczęty…

Trwa już od połowy kwietnia tam, gdzie wały przykrywano folią i od trzeciej dekady kwietnia na plantacjach nieokrywanych.

Potwierdzeniem otwarcia sezonu zbiorów najwcześniejszego warzywa gruntowego była Szparagowa Konferencja Prasowa zorganizowana przez Polski Związek Producentów Szparaga i Katedrę Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu 8 maja w hotelu Rzymskim, w stolicy Wielkopolski.

Oficjalnego otwarcia konferencji dokonał prezes związku, mgr inż. Marian Jakobsze, a gości powitał prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski, który następnie przedstawił informacje o tym królewskim warzywie. Ponieważ większość szparagów produkowanych w naszym kraju jest eksportowana do naszego zachodniego sąsiada, prelegent zwrócił uwagę, że sytuacja w Niemczech rzutuje na opłacalność, a tym samym na rozwój produkcji szparaga w Polsce. Podkreślił także, że wzrasta zapotrzebowanie na to warzywo na rynku wewnętrznym.

W swoim wystąpieniu prof. M. Knaflewski zaznaczył, że początek sezonu w 2012 r. nie jest korzystny dla producentów szparagów. Pogoda wpłynęła na jakość wypustek. Wiele z nich w przypadku wypustek białych jest niewypełniona w środku. U zielonych natomiast, w kwietniu oraz na początku maja, dochodziło do przedwczesnego rozluźniania i rozgałęziania się główki lub skrzywień na skutek działania wiatru.

Uszkodzenia wypustek spowodowane niekorzystnym przebiegiem pogody

Złej jakosci wypustki zielone

Na spotkaniu nie zabrakło informacji o walorach prozdrowotnych szparagów białych i zielonych. Wypustki mają dużą wartość dietetyczną wynikającą z zawartości różnych witamin, przede wszystkim z grupy B, witaminy C oraz E, a także innych o działaniu prozdrowotnym – mówił profesor.

Po odpowiedzi na pytania, jakie padły z sali od licznie przybyłych przedstawicieli mediów, gospodarze spotkania zaprosili do degustacji potraw szparagowych. Przygotowano ich na tę okazję ponad 20. Były wśród nich zarówno dania ciepłe, jak i zimne, między innymi zupa pomidorowa z zielonymi szparagami, szparagowa sakiewka z kurkami w śmietanie, kotleciki z kurczaka ze szparagami i ziołami, koktajl ze szparagów z wędzonym pstrągiem.

Szparagi na ciepło

Dania zimne przygotowane na Szparagową Konferencję Prasową

Dr inż. M. Bartczak

Zdjęcia: M. Bartczak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWiniarskie szkolenia na Podkarpaciu: więcej chętnych niż miejsc
Następny artykułW początkowym okresie wzrostu zawiązków owocowych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.