Sezon szparagowy 2015 – oficjalnie rozpoczęty

5 maja Polski Związek Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w Hotelu Rzymskim w stolicy Wielkopolski po raz kolejny zorganizowały Szparagową Konferencję Prasową. Spotkanie to ma na celu szeroką promocję spożycia szparaga w naszym kraju i jest wprowadzeniem do sezonu zbiorów tego najwcześniejszego warzywa gruntowego.

Oficjalnego otwarcia Szparagowej Konferencji Prasowej dokonał prezes związku, Marian Jakobsze, a gości powitał prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski, który następnie przedstawił informacje o tym królewskim warzywie. Zwrócił uwagę na walory prozdrowotne szparagów białych i zielonych. – Wypustki mają dużą wartość dietetyczną wynikającą z zawartości różnych witamin, przede wszystkim z grupy B, wit. C oraz E, a także innych o działaniu prozdrowotnym – mówił profesor.

W tegorocznym spotkaniu uczestniczyli także Chińczycy – naukowcy oraz producenci i przetwórcy. Współpracują oni z Katedrą Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W Chinach rocznie produkuje się aż 350 tysięcy ton szparagów, a Chińczycy potrafią z nich przygotować bardzo wiele produktów o czym można było się przekonać w Hotelu Rzymskim, bowiem zaprezentowano tam niektóre z nich: od makaronu po… herbatę. Zainteresowanie wzbudziła także szparagowa nalewka.

W dalszej części spotkania degustowano potrawy, w których „królował” szparag.

Jeden z chińskich produktów ze szparaga, zaprezentowanych na konferencji prasowej

Tekst i fot. M. Bartczak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDzięki współpracy polscy producenci żywności mają większe szanse na zdobycie chińskiego rynku
Następny artykułProgram gospodarczy na EXPO

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.