Oficjalnego otwarcia Szparagowej Konferencji Prasowej dokonał prezes związku, Marian Jakobsze, a gości powitał prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski, który następnie przedstawił informacje o tym królewskim warzywie. Zwrócił uwagę na walory prozdrowotne szparagów białych i zielonych. – Wypustki mają dużą wartość dietetyczną wynikającą z zawartości różnych witamin, przede wszystkim z grupy B, wit. C oraz E, a także innych o działaniu prozdrowotnym – mówił profesor.
W tegorocznym spotkaniu uczestniczyli także Chińczycy – naukowcy oraz producenci i przetwórcy. Współpracują oni z Katedrą Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W Chinach rocznie produkuje się aż 350 tysięcy ton szparagów, a Chińczycy potrafią z nich przygotować bardzo wiele produktów o czym można było się przekonać w Hotelu Rzymskim, bowiem zaprezentowano tam niektóre z nich: od makaronu po… herbatę. Zainteresowanie wzbudziła także szparagowa nalewka.
W dalszej części spotkania degustowano potrawy, w których „królował” szparag.
Jeden z chińskich produktów ze szparaga, zaprezentowanych na konferencji prasowej
Tekst i fot. M. Bartczak