Selerowe spotkanie koło Kalisza

12 października w Piątku Małym Kolonii koło Kalisza Bayer CropScience Vegetable Seeds (BCS VS), właściciel marki Nunhems zorganizował spotkanie dla plantatorów selera. Gospodarzami spotkania była Grupa Producentów Warzyw Fresh Kal, zajmująca się produkcją i konfekcjonowaniem przede wszystkim warzyw korzeniowych – selera, marchwi i buraka ćwikłowego.

Jakub Wrona z BCS VS informował o prowadzonych w firmie pracach hodowlanych nad nowymi odmianami selera. – Główny nacisk kładziony jest na takie cechy jak np.: wyrównanie, kulisty kształt, silny system korzeniowy – ale skupiony w dolnej części zgrubienia, brak pustych przestrzeni w miąższu, uniwersalność przeznaczenie odmiany oraz plonotwórczość. Spośród kilkunastu testowanych odmian na rynek wprowadzono odmianę Markiz F1, polecaną do nasadzeń od 10 maja do 10 czerwca. Z naszych badań wynika, że odmiana ta daje o ok. 14% wyższy plon w porównaniu z kontrolnymi – mówił J. Wrona. Podczas spotkania można było obejrzeć dwie znane odmiany selera z oferty tej firmy – Prinz oraz Rex.

Praktyczne porady na temat uprawy selera w kontekście wydłużenia przechowywania na przykładzie krajów Beneluxu przekazała Ann Demeulenaere z BCS VS. Scharakteryzowała on 5 czynników decydujących o przechowywaniu selera: warunki wzrostu roślin w polu; prowadzenie ochrony i nawożenia; delikatny zbiór korzeni; warunki utrzymywane w przechowalni oraz sprzedaż o właściwym czasie.

Prelegentka podkreślała, że w tym sezonie dużym problemem jest ciepła jesień, ponieważ seler powinien być wykopywany, gdy temperatura powietrza spada poniżej 10°C. Po wykopaniu korzenie powinny być schłodzone w pierwszym tygodniu – do ok. 3°C, a w kolejnych dwóch – do poziomu optymalnego do przechowywani tego warzywa, czyli do 0,5–1°C. Wilgotność powietrza w przechowalni powinna wynosić 95–97%.

Agnieszka Zmyślona reprezentująca Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Rozsadnik – producenta rozsad warzyw informowała o warunkach produkcji rozsady, jakimi dysponuje ta firma. Podkreślała, że precyzyjne, nowoczesne linie do siewu nasion, system nawadniania oraz sterowanie klimatem w obiektach produkcyjnych pozwala dostosować optymalną temperaturę do każdej z faz wzrostu roślin i uzyskać rozsadę o jak najlepszych parametrach.

Marcin Niedobylski z firmy Intermag radził, jak zadbać o odpowiednią do uprawy selera zawartość składników pokarmowych w glebie. Podkreślał zalety prowadzenia analizy chemicznej gleby. Zwracał m.in. uwagę na stosowanie do regulacji odczynu podłoża dolomitu, który może zawierać duże ilości magnezu, który może blokować pobieranie potasu. Spośród nowości produktowych z oferty firmy Intermag M. Niedobylski polecał nowe produkty do stosowania dolistnego np. GrowOn – jako źródło łatwo przyswajalnego fosforu; Optyplus – stymulujący odporność roślin; OptyCal – aktywujący pobieranie wapnia z podłoży czy produkt zawierający przyswajalny dla roślin krzem – Optysil.

Radosław Suchorzewski przedstawiciel firmy Bayer CropScience informował o ochronie warzyw korzeniowych. W ofercie tej firmy do ochrony selera zarejestrowany jest w Polsce tylko Contans WG – środek do zwalczania zgnilizny twardzikowej. Natomiast do ochrony marchwi firma w ostatnim czasie wprowadziła dwa nowe produkty: Nativo 75 WG oraz Luna Experience 400 SC.

Oprócz wykładów teoretycznych podczas spotkania zorganizowano pokaz odmian na polu produkcyjnym oraz prezentację zbioru selera kombajnem marki Grimme. Przed wykopywaniem selera nać obcinano za pomocą ścinacza z firmy Weremczuk FMR.

Ścinanie naci selera przed kombajnowym zbiorem, ścinaczem marki Weremczuk FMR

Więcej szczegółowych informacji ze spotkania przedstawimy na łamach naszych czasopism: „Warzywa” i „Hasło Ogrodnicze”

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

Więcej zdjęć ze spotkania w galerii

Related Posts

None found

Poprzedni artykułChińskie biedronki upodobały sobie europejskie miasta
Następny artykuł„Europa nie rozumie, co to znaczy produkcja 3,5 mln ton jabłek”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.