Szczególnie dotyczy to takich gatunków jak cebula i marchew, które w ogromnej większości przypadków wysiewane są wprost do gruntu. Ten fakt sprawia, że przebieg pogody od wczesnej wiosny determinuje powodzenie w osiągnięciu dobrych wschodów, a także plonów wysokiej jakości. Ostatni rok był tego najlepszym przykładem: niska temperatura wiosną, długo utrzymująca się susza w połączeniu z rekordowo wysoką temperaturą latem przyczyniły sią do spadku plonu wspomnianych gatunków od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu procent. Oprócz bezpośredniego wpływu warunków atmosferycznych na straty w plonie, zaobserwowano również wpływ pośredni. Objawił się on dużo większą presją ze strony niektórych chorób i szkodników, w porównaniu do lat ubiegłych.
Doskonałym przykładem jest tutaj mączniak prawdziwy, który w roku 2015 stanowił poważny problem w uprawie warzyw korzeniowych. Wspomniane wcześniej warunki atmosferyczne (susza, wysoka temperatura) bardzo sprzyjały rozwojowi i wczesnemu wystąpieniu tej choroby grzybowej. Patogen w sprzyjajacych warunkach dla jego rozwoju infekuje wszystkie części nadziemne roślin. Duża presja chorób powodowała szybki spadek kondycji roślin. Wielu plantatorów zareagowało zbyt późno i w licznych przypadkach straty okazały się nieodwracalne. Do takiego stanu rzeczy przyczynił się także fakt, że na obecną chwilę nie ma żadnego zarejestrowanego preparatu do interwencyjnej walki z mączniakiem prawdziwym. Po raz kolejny sprawdziła się zasada, że lepiej zapobiegać, a sukces osiągnęli Ci producenci, którzy wykazali dużo rozwagi i profilaktycznie chronili swoje plony przed tą chorobą. Taka strategia jest bardziej bezpieczna i efektywna w porównaniu do ochrony inetrwencyjnej.
Zastosowanie programów ochrony opartych na preparatach powierzchniowych i systemicznych (układowych), takich jak preparat Scorpion 325 SC, pozwoliło na skuteczną ochronę przed wieloma patogenami, w tym mączniakiem prawdziwym. Dzięki temu warzywa korzeniowe, nie będąc narażone na dodatkowy stres ze strony patogenów, mogły przetrwać najtrudniejszy okres i w całkiem dobrej kondycji doczekać poprawy pogody i warunków wzrostu.
Firma Syngenta co roku prowadzi doświadczenia w różnych miejscach kraju nad skutecznością preparatów, jakie ma w ofercie do ochrony warzyw korzeniowych na tle innych dostępnych rozwiązań. W roku 2015 szczególnie dużo miejsca poświęciliśmy ochronie marchwi i cebuli. Wynika to m.in. z faktu, że również w uprawie tych gatunków, coraz więcej uwagi poświęca się wysokiemu bezpieczeństwu stosowania preparatów przy jednoczesnym zachowaniu ich wysokiej skuteczności przeciwko wielu patogenom. Scorpion 325 SC, spełniający najwyższe standardy w tym zakresie, po raz kolejny był szeroko stosowany w praktyce ogrodniczej.
Preparat ten jest zarejestrowany do ochrony aż 18 gatunków warzyw i skutecznie zwalcza ponad 10 różnych chorób. Dodatkowo w prowadzonych doświadczeniach na terenie Polski, Niemiec i Czech bardzo często obserwowano efekt ograniczania populacji patogenów nieujętych w etykiecie rejestracyjnej produktu, co jest wynikiem szerokiego spektrum działania preparatu. Ta wartość powoduje, że jest uważany za jeden z najbardziej skutecznych preparatów, którego stosowanie daje bardzo wymierne efekty w uprawie rozbudowanej gamy warzyw. Jak szeroko i skutecznie działa Scorpion, świadczyć może fakt, że jest on często wybierany przez producentów warzyw zarówno w sytuacjach interwencyjnych, jak i przy zapobieganiu chorobom grzybowym.
Zalecana dawka preparatu jest ujednolicona i wynosi 1,0 l/ha, a karencja, w zależności od gatunku, mieści się w przedziale od zaledwie 7 do 14 dni.
Dr Kamil Jeziorek
Crop Field Expet
Źródło: materiały firmy Syngenta