Jak powiedział prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze, choć polscy konsumenci wciąż gustują przede wszystkim w szparagach bielonych, to coraz częściej jedzą też szparagi zielone.
Jeszcze kilka lat temu szparagi zielone stanowiły ok. 10 proc. rodzimego rynku, a obecnie – zdaniem Jakobsze – to już kilkanaście, do dwudziestu procent. – Konsumenci coraz częściej sięgają po szparaga zielonego – nawet nie tyle ze względu na jego walory smakowe, ale z powodu wygody przy obróbce i przygotowywaniu: tych szparagów nie trzeba obierać i krócej się je gotuje – powiedział.
Ciepły marzec sprawił, że w tym roku sezon na szparagi zaczął się kilka tygodni wcześniej niż zwykle.
– Szparagi bielone i zielone można było zdobyć już w pierwszych dniach kwietnia. Później przez dwa tygodnie nastąpiła stagnacja ze względu na przymrozki. Spowodowały one, że straciliśmy plony – zwłaszcza szparaga zielonego. Teraz czekamy na weekend majowy, prawdopodobnie ma się ocieplić i sądzimy, że plony wrócą do normalności – powiedział Jakobsze.
Jak dodał, początkowe, bardzo wysokie ceny, sięgające nawet 40 zł za kg szparagów, spadły do 15-20 zł za kg.
Jakobsze powiedział, że wybierając szparagi, warto sięgać po produkty od lokalnych plantatorów. Te można znaleźć przede wszystkim w małych sklepach. – Świeży szparag jest najsmaczniejszy, a na świeżość wpływ ma transport. Z zagranicznymi producentami szparagów wygrywają na tym polu ci mali, lokalni producenci powiedział.
Wielkość produkcji szparagów w Polsce szacowana jest na ok. 6 tys. ton, z tego ok. 2 tys. ton trafia na rodzimy rynek, zaś 4 tys. ton – na eksport. – Zapotrzebowanie na szparaga rośnie szybciej niż produkcja, stąd duże jego ilości są importowane. Import z Włoch, Hiszpanii czy Niemiec szacowany jest już na ok. 600-700 ton. Wzrost spożycia, ale także wzrost produkcji dotyczy przede wszystkim szparaga zielonego – powiedział prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Okres zbiorów szparagów w Polsce trwa zazwyczaj od drugiej połowy kwietnia do 24 czerwca. Szparagi są niskokaloryczne, mają działanie antyrakowe, właściwości detoksykacyjne, wspomagają aktywność systemu nerwowego. Są też traktowane jako afrodyzjak.
Źródło: