Rekordowy rok w Turcji: prawie 50 mln ton owoców i warzyw

W tym roku tureckie ogrodnictwo odnotowuje rekordowy poziom produkcji. Jak podaje freshplaza zbiory warzyw przekroczą 30 mln ton, a produkcja owoców w tym kraju osiągnie 18,9 mln ton.
 
Produkcja warzyw w ostatnich latach w Turcji intensywnie rośnie i co roku pobijane są kolejne rekordy. Ich zbiory z poziomu 27,2 mln ton w 2008 r. zwiększyły się do 29,6 mln ton w 2015 r. W tym sezonie zbiory owoców także osiągnęły najwyższy pułap w historii, pobijając dotychczasowy rekordowy wynik z 2013 r. gdy tureccy sadownicy wyprodukowali 18,2 mln ton owoców.
 
W stosunku do 2015 r. spośród warzyw największy wzrost produkcji odnotowano w tym sezonie w przypadku brokułów +18 proc., czosnku +13 proc., a także cukinii i cebuli +11,5 proc. W przypadku owoców największy wzrost produkcji osiągnięto w przypadku jabłek: +14 proc. oraz czereśni +12 proc.

RS 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNowa generacja zdobionych jabłek
Następny artykułKonferencja sadowniczo-warzywnicza podczas targów Horti-Tech w Kielcach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.