Podkrakowska spółka oprócz sprzedaży materiału siewnego ma w swoim asortymencie gotową rozsadę pora (z Maroko, Portugalii i Holandii) oraz selera (Włochy). W zależności od metody produkcji rozsada może mieć bryłkę korzeniową (np. rozsada w kostce uprawowej, wielodoniczkach) lub mieć korzenie odsłonięte (rozsada rwana).
Nowością w ofercie firmy jest wielosezonowa, bardzo trwała siatka okrywowa holenderskiej firmy Howitec Netting BV − alternatywa do włókniny. Materiał okryciowy można nakładać bezpośrednio na rośliny, nie uszkadzając ich podczas wzrostu. Chroni rośliny uprawowe przed trudnymi warunkami atmosferycznymi (mróz, ulewny deszcz, wiatr). Siatka może być nałożona na rośliny, nawet do zbioru, bez obawy oparzenia roślin. Korzystny mikroklimat, jaki powstaje pod siatką, przyspiesza plon danej uprawy. – Bardzo ciekawą propozycją jest również siatka Ornata Plus 135 chroniąca uprawę przed m.in śmietką kapuścianą – mówił Jacek Luty.
Jacek Luty
Z bogatej oferty produktowej firmy Bejo Zaden, Paweł Glanowski oprócz znanego i sprawdzonego asortymentu omówił nowości na nadchodzący sezon. Z asortymentu kapusty głowiastej białej do najwcześniejszych nasadzeń do tuneli foliowych i pod płaskie przykrycia zarekomendował mieszańce Katarina F1, Tiara F1 oraz nowość występującą pod numerem hodowlanym 2938 F1 (w typie Tiary F1). Do uprawy w gruncie polecano znane odmiany Gazelle F1 (61 dni wegetacji) oraz Gazebo F1 (67 dni) charakteryzujące się wysokim stopniem wyrównania główek. Z odmian średnio wczesnych (81 dni), odpornych na Xanthomonas P. Glanowski polecał odmianę Excalibur F1. – Mieszaniec tworzy średniej wielkości, kuliste główki. Odmiana z przeznaczeniem do bezpośredniego zaopatrzenia rynku lub wczesnego kwaszenia – mówił prelegent. Na zbiór letni polecano mieszańca Alfredo F1. Po raz pierwszy w sprzedaży w nadchodzącym sezonie będzie odmiana Cyclone F1 – średnio wczesna (100 dni), o ciężkich główkach, wyrównanych pod względem wielkości i kształtu. Główka jest osadzona na wysokim głąbie, zapobiegającym zagniwaniu liści dolnych. Polecana do zbioru mechanicznego. Przechowywana do końca marca, nie traci na jakości. Ciekawą odmianą polecaną na zaopatrzenie supermarketów jest odmiana Reaction F1. Główka osadzona na wysokim głąbiu zewnętrznym ułatwia zbiór mechaniczny. Do długiego przechowywania polecano m.in. Sircon F1, Expect F1.
Z asortymentu kapusty głowiastej czerwonej zarekomendowano m.in.: Primero F1, Integro F1, z kolei z nowości Lodero F1, Klimaro F1.
Wśród kapusty pekińskiej na wczesne nasadzenia do tuneli foliowych i pod płaskie przykrycia polecono odmianę Mirako F1, a na letni zbiór – Pacifiko F1 (2833 F1). Z odmian do długiego przechowywania polecano „flagową” odmianę Bilko F1.
Z asortymentu kalarepy polecano m.in. Korist F1 (tunel/płaskie przykrycia), Korridor F1 (tunel/płaskie przykrycia). Z nowych odmian do uprawy całorocznej polecano odmianę Konan F1.
Z kalafiorów na najwcześniejsze i średnio wczesne zbiory P. Glanowski polecał odmiany m.in.: Oviedo F1 (66 dni), Charlot F1 (78 dni), Liria F1 (79 dni), z kolei z propozycji na jesienne zbiory (od września) mieszańce: Adona F1, Altamira F1.
Z odmian brokułu polecano odmianę Covina F1 (2914 F1) – średnio wczesna, polecana na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych i do przetwórstwa. Tworzy wypukłą, dużą różę o drobnych, zielonych pączkach.
Druga część spotkania dotyczyła asortymentu warzyw korzeniowych. Wśród znanych odmian marchwi (m.in. Baltimore F1, Nostal F1, Niland F1, Bangor F1, Newcastle F1, Nerac F1) P. Glanowski polecił nowość Norway F1 (popularny w krajach skandynawskich) – późny mieszaniec w typie odmiany Nerac F1, z przeznaczeniem do długiego przechowywania. Wartością dodaną tej odmiany jest zdrowa nać ułatwiająca zbiór mechaniczny. Korzeń (słodszy od Neraca F1) bardzo wyrównany, cylindryczny, gładki w wysoką tolerancją na pękanie.
Z odmian selera korzeniowego polecano mieszańce m.in.: Elena F1 (w typie Diamanta F1), Balena F1, Ilona F1. Z kolei z asortymentu pietruszki wyróżniono odmiany ustalone: Eagle, Arat oraz mieszańce: Arctica F1 (wdrożenie w sezonie 2015), pasternaku Palace F1, Picador F1.
Z odmian porów polecanych do najwcześniejszych zbiorów prelegent zarekomendował Jumper F1, Rally F1. Z propozycji na późniejszy zbiór – mieszańca Surfer F1.
Wśród asortymentu cebuli pojawiła się nowość Hytide F1.
Paweł Glanowski z firmy Bejo Zaden[NEW_PAGE]W dalszej części spotkania prof. dr hab. Józef Robak z Instytutu Ogrodnictwa mówił o chorobach warzyw gruntowych. W tym sezonie, wilgotnym i dość ciepłym, plagą były choroby bakteryjne i fuzaryjne. – W wielu gospodarstwach i rejonach kraju warzywa kapustne i inne uprawiane są w monokulturze lub zbyt często po sobie na tym samym polu, czyli bez zasad prawidłowego płodozmianu. Wówczas dochodzi do tzw. zmęczenia gleby, czyli nadmiernego nagromadzenia się czynników chorobowych i szkodników na danym polu. Poważnym problemem w przypadku kapusty jest groźna choroba glebowa – kiła kapusty – mówił J. Robak.
W bieżącym sezonie zaobserwowano występowanie nowej jednostki chorobowej kapusty, powodowanej przez grzyb Fusarium avenaceum. – Choroba występuje pod koniec okresu wegetacji kapusty, w okresie przedzbiorczym oraz w okresie długotrwałego przechowania. Początkowe objawy choroby to okrągłe, wodniste plamy otoczone brązowoszarą obwódką. Z czasem na główkach pojawia się obfita, puszysta grzybnia białego koloru, z pomarańczowo-brązowymi skupieniami zarodników konidialnych, charakterystycznych dla tego gatunku Fusarium. Choroba może również występować na innych gatunkach warzyw i roślin kapustowatych – mówił prelegent.
Prof. dr hab. Józef Robak z Instytutu Ogrodnictwa
Na zakończenie spotkania w Pobiedniku Tomasz Kozera z firmy Amplus (dystrybutor świeżych warzyw i owoców) omówił trendy i nowe kierunki współpracy z tą firmą, a przedstawicie firmy Blue Ice (producent mrożonek owocowo-warzywnych) – Piotr Koziołek i Kamil Tałaj zaprezentowali propozycję współpracy z producentami warzyw – m.in. kalafiora, brokułu, pomidora, papryki, cukinii.
Tadeusz Kozera z firmy Amplus
Przedstawicie firmy Ice Blue: Piotr Koziołek i Kamil Tałaj
Anna Wilczyńska
Fot. 1-5. A. Wilczyńska