Według danych Eurostat w Unii Europejskiej warzywa produkuje się na powierzchni 2,1 mln ha. Najwięcej pól uprawnych jest we Włoszech - 420 tys. ha, co stanowi 19,8 proc. unijnej powierzchni produkcji warzyw. Spośród warzyw najwięcej produkowanych jest pomidorów - 18,5 mln ton (dane z 2016 r.) co daje ok. 36 kg na statystycznego mieszkańca UE.
Prawie 2/3 wszystkich pomidorów pochodzi z dwóch krajów – Włoch i Hiszpanii. Włoska produkcja stanowi 35,5 proc. unijnej a hiszpańska 28,2 proc. Na trzecim miejscu wśród liderów plasuje się Portugalia (9,1 proc.), a na kolejnych miejscach: Grecja (5,5 proc.), Holandia (4,8 proc.), Polska (4,7 proc.), Francja (4,4 proc.).
Największym producentem ogórków jest Hiszpania (28 proc.), a następnie Polska (20,4 proc.) oraz Holandia (16,5 proc.).
Polska jest unijnym liderem produkcji marchwi (14,7 proc.), na kolejnych miejscach są: Wielka Brytania (12,9 proc.) Niemcy (11,5 proc.), Holandia (10,7 proc.), Francja (10,4 proc.), Włochy (9,5 proc.).
Źródło: freshplaza
RS