Produkcja marchwi w Niemczech w 2017 r. zwiększyła się o 14 proc. i osiągnęła poziom 733,9 tys. ton. Oznacza to że zbiory marchwi stanowią 19 proc. produkcji warzyw polowych w tym kraju.
Wg danych Destatis (niemiecki urząd statystyczny) najwięcej produkują kraje związkowe: Północna Nadrenia-Westfalia – 212 tys. ton, Dolna Saksonia – 128 tys. ton, Nadrenia-Palatynat – 102 tys. ton.
Po marchwi najwięcej produkowanej jest cebuli (541,4 tys. ton) oraz kapusty głowiastej białej (478,7 tys. ton). W 2017 r. Niemcy zebrali łącznie 3,770 mln ton warzyw polowych, czyli o 7 proc. więcej niż w 2016 r.
Jednak najwięszą powierzchnię przeznaczono pod uprawę szparagów (28,4 tys. ha), która powiększona została w ubiegłym roku o 5 proc. Pola przeznaczone pod uprawę marchwi zajmowały 12,5 tys. ha, a cebuli 11,8 tys. ha. Całkowita powierzchnia uprawy warzyw polowych wyniosła 128,9 tys. ha i wzrosła o 7 proc.
Powierzchnia upraw pod osłonami zwiększyła się o 4 proc. do poziomu 1300 ha (najwięcej zajęły uprawy pomidorów – 370 ha i ogórków – 220 ha). Zbiory warzyw szklarniowych wyniosły 182 tys. ton.
Źródło: freshplaza
RS