Prezentacja ogórków partenokarpnych w Kobylnikach

26 czerwca w Kobylnikach odbyło się spotkanie plantatorów ogórków polowych, zorganizowane przez firmę „Spójnia” Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze przy współudziale firm Arysta LifeScience Polska oraz ICL Polska.

W ramach części polowej spotkania zaproszono uczestników na plantację Krzysztofa Malary. Po posadzeniu roślin (25 kwietnia) plantacja została okryta włókniną do czasu zbiorów. Można tam było porównać ze sobą odmiany partenokarpne: Bursztyn F1 i Lazuryt F1, Agat F1 oraz Noe 24/14 F1, Noe 64/15 F1, Noe 50/14 F1 (będące w fazie testów hodowlanych).

Pierwszy z wymienionych mieszańców to ogórek najwcześniej wchodzący w okres owocowania. Roślina o silnym wigorze z przewagą kwiatów żeński tworzy smaczny, ciemnozielony owoc (długość 9−12 cm) z lekko rozjaśnioną częścią przykielichową. Odmiana polecana do uprawy w polu i pod osłonami.

Kolejna propozycja − Lazuryt F1, to ogórek, który odznacza się dużym potencjałem plonotwórczym. Roślina, o średnim wigorze, tworzy zielone owoce (długości 8−10 cm) z dużymi brodawkami. Polecana do wiosennej i jesiennej uprawy w polu i pod osłonami.

Agat F1 to średnio wczesna odmiana o wysokiej tolerancji na mączniaka rzekomego oraz kanciastą plamistość dyniowatych. Roślina tworzy wysokiej jakości owoce (długości 9−11 cm), które są proste i wyrównane; ponadto nie mają tendencji do przerastania na grubość.

Wśród ogórków testowanych pod numerami hodowlanymi, największą uwagę plantatorów skupił mieszaniec Noe 64/15 F1, o wysokim potencjale plonotwórczym. Roślina tworzy owoc o długości 9−10,5 cm (stosunek długości do szerokości wynosi 3:1).
 
Zapraszam do galerii zdjęć. Więcej informacji na łamach naszych czasopism „Hasła Ogrodniczego” oraz „Warzyw”.

Tekst i fot. A. Wilczyńska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMiliony dolarów z eksportu czereśni
Następny artykułCeny owoców w sezonie 2016/17 na obecnym poziomie; ceny warzyw w dół

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.