Hiszpańska prowincja Almería produkuje ponad milion ton. Dlatego też, piąty rok z rzędu, w tym regionie 16 marca obchodzono Światowy Dzień Pomidorów, a impreza odbyła się w Paseo de Almería, a nie w Plaza del Ayuntamiento (jak w poprzednich latach).
Podczas święta odbyła się wystawa „Pomidor: czerwone złoto diety śródziemnomorskiej” z lekcjami na temat przygotowania różnych potraw z pomidorami, a także innowacyjnych produktów. Warto przy tym zauważyć, że w 2019 roku Almeria to hiszpańska stolica gastronomii.
Wydarzenie organizowane jest przez firmy z sektora owoców i warzyw, lokalne media, Radę Miasta Almería, Radę Prowincji i Junta de Andalucía – głównych dostawców tego produktu na hiszpańskim wschodzie. Oprócz tysięcy obywateli, którzy bawili się na festiwalu pomidorów, różne firmy z prowincji Almería i branży gastronomicznej spotkały się, aby wzmocnić więzi kooperacyjne.
Źródło: hortibiz.com
Piotr Grel