Pomidorowa stolica świata

Hiszpańska prowincja Almería produkuje ponad milion ton. Dlatego też, piąty rok z rzędu, w tym regionie 16 marca obchodzono Światowy Dzień Pomidorów, a impreza odbyła się w Paseo de Almería, a nie w Plaza del Ayuntamiento (jak w poprzednich latach).

Podczas święta odbyła się wystawa „Pomidor: czerwone złoto diety śródziemnomorskiej” z lekcjami na temat przygotowania różnych potraw z pomidorami, a także innowacyjnych produktów. Warto przy tym zauważyć, że w 2019 roku Almeria to hiszpańska stolica gastronomii.

Wydarzenie organizowane jest przez firmy z sektora owoców i warzyw, lokalne media, Radę Miasta Almería, Radę Prowincji i Junta de Andalucía – głównych dostawców tego produktu na hiszpańskim wschodzie. Oprócz tysięcy obywateli, którzy bawili się na festiwalu pomidorów, różne firmy z prowincji Almería i branży gastronomicznej spotkały się, aby wzmocnić więzi kooperacyjne.

Źródło: hortibiz.com

Piotr Grel

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMączniak prawdziwy – strategia ochrony jabłoni Agrosimex cz. I
Następny artykułNa ukraińskim rynku tanieją jabłka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.