Zaznaczyła, że chodzi zarówno o domową konsumpcję, jak i w placówkach gastronomicznych. Według danych GUS, które przywołuje Instytut, w 2011 r. zjedliśmy 106 kg warzyw i ich przetworów, a rok wcześniej – dwa kilo więcej. W latach 2000-2001 przeciętnie zjadaliśmy po 120 kg rocznie. Statystyki te nie uwzględniają ziemniaków.
Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko te warzywa i przetwory, które jemy w domu, to okazuje się, że w ostatnich trzech latach statystyczny Polak spożył 59-60 kg rocznie. Jemy więcej pomidorów, sałaty, cukinii i bakłażanów, a mniej niż kilka lat temu – kapusty i buraków.
Średnio mieszkaniec naszego kraju zjada blisko 10 kg pomidorów rocznie, 7 kg ogórków, ok. 6,7 kg kapusty, ponad 6 kg marchwi i ok. 10 kg pozostałych warzyw, m.in. bakłażanów, cukinii i sałaty.
Produkcja warzyw gruntowych i spod osłon w 2012 r. wyniosła ok. 5,1 mln ton wobec 5,5 mln rok wcześniej. Jak zaznaczyła ekspertka, w Polsce najwięcej uprawia się kapusty, marchwi i cebuli. Rośnie uprawa warzyw w szklarniach i w tunelach foliowych. Zdaniem Strojewskiej tegoroczna produkcja warzyw gruntowych będzie nieco mniejsza niż w 2012 r., a ceny warzyw – trochę wyższe w porównaniu z ubiegłym rokiem.
Rzeczniczka rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska poinformowała, że w ostatnich dniach drożeją: kapusta, kalafiory, młoda marchew, włoszczyzna i ziemniaki. Taniej można kupić natomiast ogórki, pomidory i fasolkę szparagową.
Kilogram ogórków kosztuje w hurcie 1,5-2,0 zł, pomidorów spod osłon 2,5-3,3 zł, fasolki 5-8 zł/kg, kapusty – 0,9-1,2 zł/kg, młodej marchewki 2,5-3,0 zł. Jak zwykle o tej porze roku drożeją warzywa korzeniowe z ubiegłorocznej produkcji – najbardziej marchew, której dostawy już się kończą. Więcej niż w 2012 roku zapłacimy też za młode ziemniaki. W hurcie odmiana Irga sprzedawana jest od 1,73 do 2,13 zł/kg, a wczesna odmiana Irys od 1,10 do 1,30 zł za kilogram; rok temu było to 86 groszy za kilogram – poinformowała Skoczewska.
Źródło: