Polacy chcą wiedzieć więcej, by zdrowo się odżywiać

Polacy zwracają uwagę na informacje o produktach spożywczych i chcą wiedzieć więcej o żywności, którą kupują. Konsumenci interesują się zwłaszcza składem produktów i ich działaniem prozdrowotnym. Skąd czerpią wiedzę o żywności? Przede wszystkim z etykiet i od rodziny, ale za najbardziej wiarygodne źródło wiedzy uznają lekarzy i dietetyków.

Najważniejszy – skład produktu
Czy Polacy zwracają uwagę na informacje o produktach spożywczych? Agencja badawcza INQUIRY, we współpracy z ITBC Communication, zapytała o to konsumentów podczas badania „Wiemy, co jemy? Polacy o potrzebie informacji”. Zdecydowana większość respondentów – bo aż 91% – odpowiedziała pozytywnie. Najważniejszy dla nich okazał się skład produktu – 90% badanych sprawdza, czy dana żywność zawiera jakieś dodatki. Równie istotne dla osób, które wzięły udział w badaniu, było działanie prozdrowotne produktu (83%) i zawartość składników odżywczych (82%). Konsumenci interesują się też krajem pochodzenia żywności (74%) i sposobem jej produkcji – 76% badanych chciałoby wiedzieć, czy dany produkt został wyprodukowany w sposób tradycyjny.

Polacy czytają etykiety
Głównym źródłem wiedzy o produktach spożywczych są dla konsumentów etykiety na opakowaniach. Sprawdza je ponad połowa respondentów. Wśród ważnych źródeł informacji o żywności respondenci wymieniają też programy telewizyjne o tematyce kulinarnej (32%), znajomych i rodzinę (30%) oraz internet – strony tematyczne, np. kulinarne (29%).

Po poradę – do lekarza!
Za najbardziej wiarygodne źródło wiedzy o produktach spożywczych konsumenci uważają porady lekarzy i dietetyków (41%). Wysoko na skali wiarygodności plasują się też etykiety na opakowaniach produktów (38%) i porady znajomych/rodziny (34%). Polacy ufają też stronom internetowym (27%) oraz programom telewizyjnym poświęconym tematyce kulinarnej (25%).

Raport „Wiemy, co jemy? Polacy o potrzebie informacji” obejmuje wyniki ankiety internetowej zrealizowanej przez agencję badawczą INQUIRY na panelu YouGov, we współpracy z ITBC Communication, w maju 2019 roku, na próbie ogólnopolskiej 551 osób.

źródło: komunikat prasowy ITBC

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPROW 2014-2020 dostosowany do potrzeb rolników
Następny artykułRolnicy zwolnieni z opłat za wodę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.