Wg raportu BGŻ BNP Paribas produkcja warzyw w Polsce w 2017 r. była zbliżona do poziomu z 2016 r. Chociaż przebieg pogody nie sprzyjał uprawie w przypadku niektórych gatunków odnotowano wzrost produkcji.
Niewielki spadek w produkcji (-3 proc.) odnotowano w przypadku kapusty. Szacuje się, że produkcja tego warzywa osiągnęła poziom 1 mln ton. Również niższe w tym roku (-1 proc.) były zbiory kalafiorów – 238 tys. ton. Zebrano także mniej buraków ćwikłowych (-4 proc.), czyli 336 tys. ton.
Więcej w tym roku o 6 proc. zebrano cebuli, czyli łącznie 667 tys. ton. Jednak ocenia się, że mokra końcówka sezonu i problemy z uzyskaniem odpowiedniego stopnia wysuszenia nie będą sprzyjać przechowywaniu tego warzywa. Produkcja marchwi była w 2017 r. o 3 proc. wyższa i osiągnęła poziom 827 tys. ton.
Produkcja pomidorów gruntowych wyniosła 249 tys. ton, a ogórków gruntowych 255 tys. ton. Jest to wynik nieco słabszy od ubiegłorocznego.
Źródło: BGŻ BNP Paribas
RS