Cebula – dobry początek w uprawie. Zaproszenie na webinarium [1.03.2023 r.]

Wspólnie z firmami Agro Jurek, Agrosimex, BASF, ICL zapraszamy na webinarium: „Cebula – dobry początek w uprawie”. Temat z pewnością zainteresuje zarówno plantatorów cebuli, jak i osoby, które dopiero zastanawiają się nad uprawą gatunku. Udział w spotkaniu jest bezpłatny i otwarty. Podczas wydarzenia odbędzie się także cebulowy quiz z nagrodami przygotowanymi wspólnie z partnerami branżowymi.

Ruszyły zapisy na 62. Sesję Naukową Instytutu Ochrony Roślin ‒ PIB

Konferencja Ochrony Roślin – 62. Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin – PIB odbędzie się w dniach 16 – 18 lutego 2022 r. Z uwagi na sytuację epidemiczną, wydarzenie będzie przeprowadzone w formule hybrydowej. Właśnie ruszyła rejestracja on-line.

100-lat ogrodnictwa w SGGW [Zdjęcia]

W piątek, 15 października wykładowcy, pracownicy, absolwenci Wydziału Ogrodniczego SGGW oraz zaproszeni goście spotkali się podczas uroczystych obchodów 100-lecia ogrodnictwa w SGGW.

Ceny ziemniaków w sierpniu 2021 r.

Aż o ponad 18% wzrosły ceny skupu podstawowych produktów rolnych w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. W stosunku do lipca 2021 r. wzrost ten wynosił 0,3%.

Charsznica 2021 – Dni kapusty

12 września 2021 w Charsznicy aż sześć firm nasiennych prezentuje, zarówno znane i cenione od lat, jak i nowe odmiany kapusty i warzyw kapustnych (ale też korzeniowych − marchwi).

ZAPROSZENIE 100-lat ogrodnictwa w SGGW

W imieniu komitetu organizacyjnego zapraszamy wszystkich absolwentów Wydziału Ogrodniczego SGGW na uroczyste obchody 100-lecia ogrodnictwa w SGGW.

Nowe odmiany pomidora już są!

W Instytucie Ogrodnictwa - PIB jest realizowany program hodowli nowych odmian pomidora. Wyhodowano już nowe kreacje: Czajka F1 i Gracja F1

Truskawki najpopularniejszym owocem w Polsce

Drugi miesiąc z rzędu najpopularniejszym polskim owocem są truskawki. W czerwcu i lipcu truskawki spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (odpowiednio 88% i 85%). W tym okresie najbardziej wzrosła sprzedaż malin (z 31 do 47%). Jadł je już co drugi Polak, a rozpoczynającą sezon borówkę już co trzeci (31%). W lipcu bardzo wysokie było spożycie czerwonej porzeczki (28%). Wzrosło spożycie agrestu z 11% do 22% i czarnej porzeczki z 16% do 22%. Spożycie aronii utrzymuje się na stałym poziomie 14%. Pierwszy raz badano deklaracje konsumpcji jagody kamczackiej, wynoszą już 10%.

Platforma Sygnalizacji Agrofagów – rzetelne źródło wiedzy rolnika

Polscy rolnicy aktywnie poszukują informacji na temat aktualnych zagrożeń dla ich upraw oraz metod skutecznego radzenia sobie z zagrożeniami. Potwierdzają to statystyki Platformy Sygnalizacji Agrofagów. Wynika z nich, że użytkownicy witryny uważnie śledzą zamieszczane na niej komunikaty, a także odwiedzają… atlas chwastów.

Wszystkie kolory polskiej papryki już dostępne

Jak co roku, lipiec jest miesiącem, który rozpoczyna sezon na polską paprykę. Możemy już bez problemu kupić polską paprykę w kolorach czerwonym i żółtym. Krajowa zielona papryka pojawiła się w sklepach już na przełomie czerwca i lipca.