Małopolskie Święto Warzyw

4 września w Pobiedniku Wielkim odbyła się IV edycja święta ogrodników z tego województwa zorganizowana przez Gminę Igołomia-Wawrzeńczyce. Wśród hodowców prezentujących ofertę odmian warzyw do uprawy w polu i pod osłonami goszczono m.in. nowe na polskim rynku firmy.

Cebulowe pola w Kościelcu

Koniec sierpnia to okres, w którym wiele firm nasiennych zaprasza producentów cebuli na polowe pokazy swoich odmian. Jedno z takich spotkań odbyło się 20 sierpnia br. w gospodarstwie Romana Wacha w miejscowości Kościelec koło Inowrocławia. Jego organizatorem była firma Monsanto oferująca nasiona marki Seminis.

Cebula do długiego przechowywania

Firmy Spójnia Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze oraz Everris zorganizowały 21 sierpnia w Ciszycy Dolnej Dzień Cebuli. Podczas towarzyszących tej imprezie wykładów przekazano informacje dotyczące hodowli i uprawy tego warzywa, w tym m.in. zastosowania nawozów dolistnych.

Święto cebuli w Henrykowie

Już od 9 lat w ostatnich dniach sierpnia w gospodarstwie Moniki i Michała Nowaków w Henrykowie k. Środy Wielkopolskiej organizowane jest Święto Cebuli i Ziemniaka.

O chorobach warzyw polowych – instytutowy dzień otwarty

Na terenie Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach 21 lipca zorganizowano Dzień Otwartych Drzwi.

W kolekcji odmian warzyw

21 sierpnia w miejscowości Moszna koło Nałęczowa w gospodarstwie Renaty i Henryka Zająców zorganizowano Dni Otwarte, na których prezentowano kolekcję odmian warzyw marki Seminis, należącej do koncernu Monsanto.

Warzywa: polowe prezentacje w Nowej Wsi

W gospodarstwie rolnym hodowcy i plantatora warzyw Włodzimierza Czarneckiego w Nowej Wsi pod Kutnem
Przedsiębiorstwo Nasiennictwa Ogrodniczego i Szkółkarstwa w Ożarowie Mazowieckim zorganizowało 24 sierpnia pokaz nowych odmian cebuli żółtej oraz innych warzyw polowych z hodowli czeskiej firmy Moravoseed.

Produkcja warzyw w Polsce. Stan obecny i perspektywy

Warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka, ponieważ dostarczają m. in. składników mineralnych, witamin, antyoksydantów, fitosteroli oraz błonnika. Na liście spożywanych produktów roślinnych zajmują 3. miejsce — po ziemniakach i produktach zbożowych. Według badań GUS, w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca roczne spożycie wynosi mniej więcej 110 kg warzyw i ich przetworów, największy udział mają w nim kapusta, marchew, cebula, pomidory i ogórki.

Rzodkiewka na pokaz. Od czego zależy kształt zgrubień?

Marzeniem producentów rzodkiewki jest uzyskanie regularnie kulistych zgrubień tego warzywa, z cienkim korzonkiem palowym. W praktyce często jednak u rzodkiewki występują różne zaburzenia kształtu, np. tak zwane mysie ogonki, na które niechętnym okiem patrzą polscy konsumenci. Mniej uwagi przywiązuje się do wyglądu rzadziej uprawianych u nas odmian paluszkowych, a wbrew pozorom, to one na ogół bardziej odbiegają od normy. Wygląd zgrubień jest zawsze związany z warunkami uprawy, bo choć ich kształt i wielkość są cechami odmianowymi, to przy niekorzystnych warunkach glebowych ulegają one pewnym zniekształceniom. Różne odmiany w mniejszym lub większym stopniu są tolerancyjne wobec czynników stresowych, a pogoda w czasie produkcji bywa nieprzewidywalna.

Jak zmechanizować zbiór i obróbkę porów?

Producentom zajmującym się uprawą porów wiele trudności nastręcza ich zbiór i przygotowanie do sprzedaży. Czynności te najczęściej wykonywane są ręcznie, co jest nie tylko czasochłonne, ale również uciążliwe dla pracowników, zwłaszcza wtedy, gdy pory zbierane są późną jesienią czy nawet zimą. Coraz powszechniejszym problemem jest również znalezienie chętnych do pracy. To wszystko skłania do poszukiwania maszyn przeznaczonych do zbioru i obróbki porów. Na taką inwestycję zdecydowali się m.in. Dorota i Marek Wiśniewscy (fot. 1), gospodarujący na południowo-wschodnim krańcu Polski.