Cebula w pęczkach

Wiosną klienci szczególnie chętnie wybierają młodą cebulę wraz ze szczypiorem, którą sprzedaje się w pęczkach. Pęczkowana krajowa cebula pojawia się na rynku już na początku maja, a w sprzyjających latach, spod okryć, nawet w końcu kwietnia i może pochodzić ona zarówno z uprawy ozimej, wiosennej z dymki, jak również z siewu nasion wczesnych odmian cebuli.

Fasola wrzawska z Chronioną Nazwą Pochodzenia

Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej opublikował 13 stycznia rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 22/2012 z dnia 11.01.2012 roku rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (ChNP)nazwę fasola wrzawska.

O uprawie pora w Pobiedniku

10 stycznia br. w Pobiedniku Wielkim koło Krakowa na zaproszenie firmy Rijk Zwaan spotkali się producenci warzyw, głównie pora, ale też marchwi i buraków ćwikłowych. O tym jak profesjonalnie uprawiać pora, mówił Jarosław Krzemiński, kierownik stacji doświadczalnej firmy w Witkach.

Interaspa: ważne targi producentów szparagów i truskawek

11-12 stycznia br. w Hanowerze (północne Niemcy) odbyły się 6. międzynarodowe targi Interaspa 2012. Jednym z głównych organizatorów tych jedynych w swoim rodzaju targów jest p. Dietrich Paul, szef organizacji zajmującej się sprzedażą i dystrybucją szparagów na terenie Niemiec (Asparagus Handels- und Vertriebs GmbH).

Przygotowanie pora na świeży rynek

Przygotowanie pora do sprzedaży jest bardzo pracochłonne, ale są już na rynku maszyny pozwalające zmechanizować tę czynność. Odwiedziliśmy gospodarstwo Roberta Wójcika w miejscowości Bramki koło Błonia (Mazowieckie), który zajmuje się produkcją pora na rynek warzyw świeżych i dysponuje maszyną przeznaczoną do czyszczenia oraz przycinania korzeni i liści tego warzywa w celu przygotowania go do sprzedaży.

Skorygowane przewidywania zbioru warzyw

Wobec wcześniejszych szacunków znacznie zostały skorygowane przewidywania co do wielkości tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych w kraju. Według aktualnych ocen wyniosły one 4,8 mln t i były dużo wyższe w porównaniu z rokiem poprzednim.

Pasternak, warzywo z tradycjami

Pasternak to warzywo występujące w naszym kraju w stanie dzikim. Jest ono znane i wykorzystywane od wielu wieków, choć w ostatnich kilkudziesięciu latach wyparte zostało przez pietruszkę i marchew. Pasternak może być uprawiany z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych oraz do zaopatrzenia przemysłu suszarniczego.

Dezynfekcja skrzyniopalet i skrzyń na warzywa

Dezynfekcji skrzyniopalet i skrzyń nie należy lekceważyć, gdyż przyczynia się ona do poprawy warunków fitosanitarnych podczas przechowywania oraz na etapie obrotu handlowego warzywami. Środki do mycia opakowań, w których są składowane warzywa, muszą spełniać określone wymagania, między innymi powinny mieć stosowne świadectwa dopuszczające je do kontaktu z żywnością.

Madrycka konferencja brokułowa

19 października br. odbyła się trzecia konferencja brokułowa zorganizowana przez firmę Sakata Vegetables Europe w stolicy Hiszpanii – Madrycie przy okazji odbywających się tam targów Fruit Atraction. Na zaproszenie Sakata Vegetables Europe na konferencji znalazła się reprezentacja producentów, przedstawicieli zakładów przetwórczych oraz mediów.

Święto kapusty w Charsznicy

XVII edycja Charsznickich Dni Kapusty – dorocznego święta organizowanego przez Urząd Gminy oraz Gminny Ośrodek Kultury w Charsznicy – odbyła się 11 września na stadionie LKS Spartak w Miechowie-Charsznicy. Imprezie tradycyjnie towarzyszyła wystawa firm oferujących środki produkcji dla ogrodnictwa oraz pokazy odmian warzyw na poletkach demonstracyjnych w pobliskich gospodarstwach.