Kolejny produkt o chronionej nazwie

19 października ukazało się rozporządzenie nr 975/2012 wpisujące na unijną listę o chronionych nazwach kolejny produkt, tym razem pochodzący z Niemiec - Filderkraut/Filderspitzkraut (Chronione Oznaczenie Geograficzne).

Forum Doradców Warzywniczych…

… to nowa inicjatywa firmy Bayer Crop-Science (BCS), powstała na podobieństwo działającego od lat Forum Doradców Sadowniczych. W skład utworzonej pod auspicjami tego koncernu około 40-osobowej grupy wchodzą zajmujący się uprawami warzyw: doradcy państwowi, a także działający prywatnie, przedstawiciele dystrybutorow środków ochrony roślin, sklepów oferujących towar do produkcji rolniczej, organizacji ogrodników, zakładów przetwórczych, naukowcy, redaktorzy prasy rolnej.

Profesjonalna przechowalnia warzyw korzeniowych

W ostatnich kilku latach w Polsce powstało wiele nowych przechowalni warzyw, ale w porównaniu z plantacjami z Europy Zachodniej baza ta w naszym kraju ciągle jest niewystarczająca. Na co warto zwrócić uwagę planując unowocześnienie lub budowę przechowalni zapytałam przedstawicieli 3 firm zajmujących się chłodnictwem.

O ile spadnie produkcja?

W bieżącym sezonie producenci warzyw polowych może i o 20% ograniczyli powierzchnie upraw – przypuszcza przedstawiciel związku przedsiębiorstw zaopatrzenia rolnictwa Iwan Tomicz. Przyczyną tego mogą być niskie ceny skupu warzyw oraz problemy z przechowywaniem zbiorów.

Specjaliści testują odmiany ziemniaka

W Polsce zarejestrowano blisko 100 odmian ziemniaka jadalnego, o różnym zastosowaniu i smaku. Aby ułatwić producentom wybór właściwej odmiany, testują je specjaliści Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (ŚODR).

Nowy produkt na unijnej liście nazw chronionych

W rozporządzeniu nr 925/2012 z dnia 8 października br.ukazał się nowy produkt zatwierdzony przez Komisję Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne – Pimiento de Fresno – Benavente – hiszpańska słodka papryka przeznaczona do spożycia w stanie świeżym (nieprzetworzonym).

Konsumpcja warzyw w Polsce w latach 2002-2011

Zmiany w strukturze konsumowanych warzyw dowodzą, że wzrosło znaczenie tzw. warzyw pozostałych (papryki, cukinii, sałaty, cykorii, endywii, szpinaku, szparaga, pora, fasoli szparagowej, nowalijek, karczochów). Warto mieć to na uwadze planując uprawy na nadchodzący sezon.

KE nie zajmie się tzw. aferą ogórkową

Komisja Europejska nie podejmie działań w sprawie rolników poszkodowanych w 2011 roku w tzw. aferze ogórkowej - poinformował w czwartek w Kielcach europoseł i były minister rolnictwa Wojciech Olejniczak.

Dynie – slow food dla zdrowia i wyglądu

Jesienią przydrożne stragany przyciągają wzrok pomarańczowymi krągłościami. Popularność dyń w Polsce rośnie, nie tylko ze względu na święto Halloween, ale i pęd ku zdrowemu odżywaniu – przekonywała w rozmowie z PAP genetyk i biotechnolog, prof. Katarzyna Niemirowicz-Szczytt.

Mniej kapusty w Świętokrzyskiem

Zbiory kapusty w województwie świętokrzyskim rozpoczną się w listopadzie. Wiadomo już, że będą mniejsze niż przed rokiem.