Nie opłaca się już uprawiać buraków czy kapusty

Tradycyjne polskie buraki czy kapusta są w odwrocie. Producentom opłaca się uprawiać pomidory, ogórki i wszystko do mrożenia - informuje "Puls Biznesu".
 

Kulis na liście kujawsko-pomorskich produktów tradycyjnych

Kulis, czyli popularny na Kujawach kwas z buraków czerwonych, zwany również kuleśniakiem, został wpisany na listę produktów tradycyjnych z regionu kujawsko-pomorskiego. Lista zawiera już 41 miejscowych potraw i wyrobów spożywczych.

Po „aferze ogórkowej” rolnicy zakładają związek zawodowy

Po raporcie NIK w sprawie tzw. afery ogórkowej świętokrzyscy rolnicy zapowiedzieli w środę interwencje w Komisji Europejskiej i Europejskim Urzędzie ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (OLAF) oraz założenie Związku Obrony Rolników „Alternatywa”.

Dni warzyw po holendersku

Podczas dni otwartych firm nasienno-hodowlanych: Bejo Zaden, Clause, Nickerson-Zwaan, Monsanto, Sakata, Syngenta, z końcem września ub.r. w Holandii na poletkach demonstracyjnych można było zapoznać się z szeroką ofertą odmian różnych gatunków warzyw. W tym artykule przedstawiamy niektóre odmiany kapusty głowiastej białej.

Innowacyjne brokuły

Spotkanie poświęcone innowacyjnym odmianom brokułu zorganizowała firma Seminis-Monsanto jesienią ub.r. w gospodarstwie Renaty i Henryka Zająców w Mosznej koło Nałęczowa. Uczestniczący w nim producenci warzyw polowych mieli okazję do zapoznania się m.in. z nowymi odmianami brokułu, o cechach predysponujących je do zbioru mechanicznego.

NIK zakończyła kontrolę dotyczącą tzw. afery ogórkowej

Zła organizacja pracy oraz zbyt późne informowanie rolników o możliwości otrzymania odszkodowań za likwidowane uprawy - to uwagi Najwyższej Izby Kontroli wobec kieleckiego oddziału Agencji Rynku Rolnego. NIK kontrolowała oddział w związku z tzw. aferą ogórkową.

Zaprezentowane podczas Dnia Ziemniaka i Kapusty

Zainteresowanie warzywami kapustnymi w ostatnich latach nie ustaje, szczególnie kapustami głowiastymi, które są dobrze przystosowane do warunków klimatycznych naszego kraju. Widać to było także w miejscowości Kalinowa, gdzie liczna kolekcja odmian kapust wzbudzała zaciekawienie.

O odmianach cebuli w Kościuszkowie

26 sierpnia ub.r. w gospodarstwie Mieczysława Banasiaka w Kościuszkowie koło Kalisza firma Monsanto zorganizowała pokaz odmian cebuli oferowanych pod marką Seminis. Zaprezentowano 9 znanych już producentom tego warzywa odmian oraz 5 nowości, które w najbliższym czasie prawdopodobnie trafią do sprzedaży.

Pory po belgijsku

Na rynkach krajowym i europejskim wiele profesjonalnych firm zajmuje się produkcją rozsad porów. Dobrą okazją do tego, aby wzbogacić wiedzę dotyczącą produkcji i nowych odmian tego warzywa były Praktyczne Dni Pora, zorganizowane 14 października ub.r. przez Regionalne Centrum Badań nad Warzywami PCG (hol. Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt) w Kruishoutem – miejscowości zlokalizowanej w północno-zachodniej Belgii, w którym to spotkaniu miałam okazję uczestniczyć na zaproszenie firmy Luty Jacek z Pobiednika Wielkiego.

Co piąte ekologiczne warzywo pochodzi ze Świętokrzyskiego

Co druga papryka i ponad 80 proc. polskiego czosnku pochodzi ze świętokrzyskich gospodarstw, które produkują 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych - wynika z raportu Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.