W kolekcji przygotowanej przez firmę SGS na polach Wojciecha Witkowskiego znaleźć można było liczne odmiany warzyw kapustnych, rzodkiewki, sałaty, pora, cebuli a także cukinii, fasoli szparagowej, szpinaku, pomidora gruntowego i wielu innych – chronionych preparatami firmy Syngenta.
Brokułowa ofensywa
Warzywa kapustne to specjalność hodowlana firmy Syngenta, dlatego odmiany z tej grupy były najliczniej reprezentowane na polach w Orłach. Spośród brokułów Rafał Żmuda reprezentujący firmę we wschodniej części kraju wyróżnił odmianę Monrello F1 o wysokim potencjale plonotwórczym i dużym uzysku różyczki, którą dzięki dobrej jakości i wyrównaniu róż można sprzedawać również na rynku warzyw świeżych. Przedstawiciel firmy wskazał także na wprowadzoną w tym roku do handlu odmianę Batory F1, mającą uzupełnić asortyment brokułów do zaopatrzenia przetwórstwa. Róże nowej odmiany są zwarte i kształtne, nie mają również skłonności do przerastania liśćmi, dzięki czemu wycinane wcześnie – po osiągnięciu masy 500–600 g – spełniają standardy rynku warzyw świeżych. Wiele uwagi wzbudził również brokuł wieloróżyczkowy Monflor F1 wyhodowany w ramach projektu EasyBroQ. Celem nowego projektu Syngenty było stworzenie odmian do zbioru kombajnowego, które po ścięciu stają się gotowym surowcem dla przetwórstwa. Brokuł Monflor F1 dzieli się na wyrównane różyczki wysokiej jakości bez białych obwódek, które po zblanszowaniu uzyskują intensywnie zieloną barwę.
Nowy kalafior do uprawy latem
David F1, Cabral F1 i Gohan F1 to prezentowane na poletkach propozycje kalafiorów do przetwórstwa, które wyróżnia duża twardość i zwartość róż. Nie są one podatne na obicia oraz inne uszkodzenia mechaniczne, ponadto różyczkują się przy małej ilości kruszu. Oprócz nich w kolekcji w Orłach prezentowano również odmiany do uprawy letniej m.in. nowego mieszańca SGC 3062 oraz sprawdzoną kreację Lacanu F1, która jest zdaniem uczestniczących w spotkaniu plantatorów z Zamojszczyzny najlepszą propozycją firmy Syngenta w tym segmencie – wyróżniającą się wyjątkową tolerancją na wysoką temperaturę.
Wybór kapust
Wśród prezentowanych na poletkach kapust znalazły się m.in. średnio wczesna odmiana Flexton F1 do uprawy wiosennej oraz poplonowej z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych oraz do przetwórstwa. Producentom zaopatrującym supermarkety polecana była późniejsza, odporna na Fusafium odmiana Elastor F1 (okres wegetacji 110-114 dni) do uprawy na zbiór późnym latem oraz jesienią z możliwością przechowywania do końca kwietnia. W segmencie kapust do przechowywania obejrzeć można było mieszańce Agressor F1 o dużej tolerancji na stresowe warunki uprawy, Zielonor F1, Prodikos F1, Storidor F1 czy Zenon F1. Dużym zainteresowaniem cieszyły się jak zwykle odmiany kiłoodporne m.in. Kilaherb F1.
Ciekawostką były odmiany kapusty mini, przeznaczone do sprzedaży w supermarketach pojedynczo lub w zestawach. Zdaniem Władysława Tokarczyka mają one szansę sporego powodzenia na rynku z uwagi na rosnącą liczbę małych gospodarstw domowych. W ofercie firmy Syngenta znajdują się trzy takie odmiany: Minique (kapusta biała), Redball (kapusta czerwona) i Fiona (kapusta włoska).
Przegląd cebul, szpinaków i fasoli
Z uwagi na termin spotkania podczas centralnego dnia otwartego nie można było zobaczyć cebul w trakcie wegetacji. Przygotowano natomiast do porównania odmiany zebrane wcześniej z poletek. Były wśród nich sprawdzone i nowe cebule w typie Rijnsburger: Vision F1, Wellington F1 i Medaillon F1 oraz odmiany w typie hiszpańskim Bratko F1 i Banko wyróżniające się dużym potencjałem plonotwórczym nawet w warunkach tak upalnego i suchego lata z jaki mieliśmy do czynienia w tym roku. Jak informował Władysław Tokarczyk w niektórych gospodarstwach, na żyznych, nawadnianych glebach ich plon sięgał w bieżącym sezonie 100 t/ha.
W kolekcji szpinaków Jacek Malinowski – specjalista firmy Syngenta w zakresie współpracy z przemysłem przetwórczym zwracał uwagę na nowe odmiany do mrożenia: wczesną Matisse, średnio wczesną LDSP 940, średnio wczesną LDSP 948 i późną Verdi, odznaczającą się wolniejszym tempem wzrostu dzięki czemu istnieje możliwość przetrzymania jej w polu.
Z kolei wśród odmian fasoli Jacek Malinowski wyróżnił nowości w typie amerykańskim Momentum i Opportune o okresie wegetacji 70-73 dni. Odmiany te tworzą mocne, zdrowe rośliny odznaczające się tolerancją na wysoką temperaturę. Przedstawiciel firmy podkreślał, że strąki wiązane w środkowej części roślin co chroni je przed słońcem, a jednocześnie zabezpiecza przed opadaniem na glebę. Dodatkowo łatwo odrywają się od szypułki, dzięki czemu zbierają się bez znacznej ilości zanieczyszczeń.
Centralny dzień otwarty działu warzyw był również okazją do zapoznania się z ofertą firm współorganizujących spotkanie: Compo, Grupa Producentów Rozsad Warzyw Krasoń i New Holland.
Tekst i fot. dr inż. Aleksandra Czerwińska-Nowak