Marian Jakobsze – prezes związku – przekazywał, że bieżący sezon zbiorów pomimo jego około dwutygodniowego opóźnienia jest zdecydowanie korzystniejszy w porównaniu z minionym, ponieważ jakość wypustek jest bardzo dobra, a ceny i plonowanie roślin na przyzwoitym poziomie.
Prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski – honorowy członek PZPS – w swoim wystąpieniu zwrócił uwagę na trendy w produkcji oraz wykorzystaniu tego warzywa. Profesor zaznaczał, że w naszym kraju rośnie zainteresowanie szparagiem zielonym, którego udział w światowej produkcji jest dużo większy jak wypustek bielonych.
Andrzej Mainka – wiceprezes PZPSz – przypominał historię powstania i działalności związku, który w tym roku obchodzi 20-lecie istnienia, bowiem w marcu 1993 roku powstała grupa inicjatywna (Łukasz Horowski, Mikołaj Knaflewski oraz Andrzej Mainka), która za cel postawiła sobie utworzenie Związku Producentów Szparaga w Poznaniu. Związek skupia aktualnie ponad 50 liczących się producentów.
Otwarcie sezonu szparagowego połączone było z degustacją potraw ze szparagów. Wśród nich były np.: sałatka z kiszonych szparagów, oliwek z marynowanym czosnkiem i bazylią; Carpaccio z polędwicy wołowej z marynowanymi szparagami, szparagowa sakiewka z kurkami w śmietanie, zupa szparagowa z szynką i ogórkiem małosolnym itd.
Tekst i fot. M. Bartczak