O uprawie pora w Pobiedniku

10 stycznia br. w Pobiedniku Wielkim koło Krakowa na zaproszenie firmy Rijk Zwaan spotkali się producenci warzyw, głównie pora, ale też marchwi i buraków ćwikłowych. O tym jak profesjonalnie uprawiać pora, mówił Jarosław Krzemiński, kierownik stacji doświadczalnej firmy w Witkach.
W Polsce istnieją bardzo dobre warunki klimatyczne oraz świetlne do uprawy tego warzywa. Ale aby była ona ekonomicznie uzasadniona konieczne jest zwrócenie uwagi na potrzeby rynku, co stanowi jeden z pierwszych i bardzo ważnych etapów produkcji. J. Krzemiński wiele uwagi poświęcił zagadnieniom związanym z ochroną pora przed chorobami i szkodnikami, w szczególności przed wciornastkami. Owady te stanowią duży problem w uprawie tego warzywa, szczególnie w okresie ich migracji z dojrzewających zbóż na inne rośliny. Ważnym elementem w uprawie jest także odpowiedni dobór odmian. Odmianą wykorzystywaną na rynku produktów świeżych oraz do przechowywania jest Matejko F1, charakteryzująca się dobrym wyrównaniem, długą łodygą rzekomą oraz podwyższoną odpornością na wciornastka. Jest to średniowczesna odmiana o 120-dniowym okresie wegetacji. Z kolei Matisse F1, to odmiana wczesna (o okresie wegetacji ok.100 dni), nadająca się do uprawy z bezpośredniego siewu oraz z rozsady.
 
Łukasz Peroń, doradca handlowy Rijk Zwaan mówił o odmianach marchwi oraz buraka ćwikłowego polecanych do uprawy. Jerada F1 to najwcześniejsza z prezentowanych odmian marchwi, o okresie wegetacji 85–90 dni, przeznaczona na zbiór pęczkowy. Z kolei Crofton F1 i Morelia F1 to odmiany o masie korzenia 100–200 g, przeznaczone zarówno na rynek warzyw świeżych, jak i do bardzo długiego przechowywania. Wśród odmian buraka ćwikłowego Ł. Peroń zwrócił uwagę na odmianę Zeppo F1, o okresie wegetacji ok. 90 dni, która charakteryzuje się podwyższoną odpornością na chwościka buraka oraz bardzo dobrym wyrównaniem. 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZ MTAS. Warto odwiedzić…
Następny artykułCertyfikaty nie obowiązują

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.