Podczas spotkania dr hab. Jacek Nawrocki z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie mówił o najważniejszych zagadnieniach dotyczących chorób w uprawie warzyw kapustnych. Poinformował, że bardzo istotne przy produkcji rozsady jest zachowanie czystości, odkażenie pomieszczeń i pojemników do wysiewu. W dalszej części spotkania prelegent mówił o chorobach warzyw kapustnych oraz o profilaktyce.
– Mączniak rzekomy (sprawca Hyaloperonospora parasitica) jest szczególnie niebezpieczny dla kalafiorów i brokułów, ponieważ powoduje infekcję systemiczną. Sprawca choroby może przezimować na resztach porażonych roślin i pozostać w glebie nawet 5 lat. Z kolei pierwsze objawy czarnej zgnilizny (Xantomonas campestris pv. campestris) występują w postaci lekko żółknących plam na obrzeżach liści. Żółknące plamy przybierają wkrótce charakterystyczny kształt litery V ułożonej w kierunku środka liścia. Rośliny najczęściej są porażane od 2 dekady lipca – pomaga temu wysoka temperatura i wilgotność powietrza – mówił J. Nawrocki.
Patogeniczne bakterie Pseudomonas sp. oraz Pectobacterium carotovorum wywołują mokrą zgniliznę. Objawy choroby początkowo pojawiają się w postaci małych wodnistych plamek, szybko powiększających się i obejmujących swym zasięgiem cały zaatakowany organ. Występuje w okresie wegetacji roślin oraz w trakcie przechowywania. Objawy szarej pleśni na główkach kapusty pojawiają się początkowo jako brązowe, wodniste, różnej wielkości plamy. Podczas niesprzyjającej aury przebarwienia te pokrywają się szaro-fioletowym nalotem zarodników konidialnych grzyba. Optymalna temperatura rozwoju grzyba wynosi 18-20 °C, z kolei do gnicia może dochodzić nawet w temperaturze bliskiej 0 °C. Prelegent w swoim wystąpieniu nie pominął również tematu kiły kapuścianej oraz fuzariozy warzyw kapustnych, a mówił również o profilaktyce i zwalczaniu tych chorób środkami ochrony roślin.
Dr hab. Jacek Nawrocki z UR w Krakowie
Piotr Różański z firmy Hazera Poland zapoznał producentów z ofertą odmianową warzyw hodowli firm Hazera i Vilmorin. Wśród asortymentu marchwi w typie nantejskim wyróżnił dwie odmiany Melodio F1 (VAC 63) o okresie wegetacji wynoszącym 130−140 dni i Octavo F1 (VAC 62) o nieco krótszym okresie wegetacji – 120−130 dni. Obydwa mieszańce charakteryzują się wysoką zdrowotnością. Polecane zarówno do bezpośredniego zaopatrzenia rynku, jak również do długiego przechowywania. Z propozycji kapusty głowiastej białej prelegent wyróżnił nową odmianę Zoltan F1 (około 140 dni). Roślina tej odmiany tworzy kulistą główkę osiągającą masę 3-4 kg. Atrakcyjny zielony kolor liści pozostaje nawet po długim przechowywaniu (do maja). Spośród propozycji do kwaszenia wyróżnił m.in. 17-1184 F1 (odmiana będąca jeszcze pod numerem hodowlanym); rośliny są mało podatne na choroby wywołane przy udziale bakterii Xanthomonas. Z odmian kapusty głowiastej czerwonej prelegent wyróżnił Rostok F1 (około 145 dni). Przy zagęszczeniu 25000-40000 szt. roślin/ ha tworzy główkę o masie 1,5-2,5 kg. Odmiana polecana do długiego przechowywania, nawet do czerwca. Z kapusty włoskiej P. Różański wyróżnił odmianę Spinel F1 (około 140 dni), polecaną do zbioru późną jesienią. Z asortymentu cebuli w typie Rijnsburger polecano m.in. Centro F1, Dormo F1, Firmo F1.
Piotr Różański z firmy Hazera Poland
W dalszej części spotkania Radosław Suchorzewski z firmy Bayer CropScience mówił o chorobach i szkodnikach stwarzających największe zagrożenie w uprawie warzyw kapustnych, a także o ich zwalczaniu. W bloku wykładów dotyczących nawożenia dolistnego warzyw mówił Wojciech Całus z firmy Vigor. Na koniec spotkania Łukasz Pudo z firmy AgroJurek mówił o szerokim asortymencie maszyn i urządzeń rolniczych. W swoim wystąpieniu poruszył temat m.in. ciągników Valtra.
Radosław Suchorzewski z firmy Bayer CropScience
Wojciech Całus z firmy Vigor
Łukasz Pudo z firmy AgroJurek
Więcej na łamach naszych czasopism „Hasła Ogrodniczego” i „Warzyw”.
Tekst i fot. Anna Wilczyńska