Golden Potato jest efektem pracy ekspertów z jednostek badawczych Uniwersytetu Ohio, Crea i Enea. Bulwy tej odmiany ziemniaka na przekroju prezentują wyraźnie żółty miąższ, co świadczy o dużej zawartości karotenoidów.
Odmianę uzyskano przez wprowadzenie do rośliny ziemniaka genów bakterii Erwinia, a do transferu wykorzystano Agrobacterium.
Golden Potato ma duże wartości odżywcze, przez co może realnie może wpłynąć na poprawę stanu zdrowia ubogich społeczności np. w Azji. Porcja 300 g tych ziemniaków dostarcza organizmowi człowieka 68 proc. dziennej dawki witaminy E i 82 proc. witaminy A. Naukowcy szacują, że uprawa tej odmiany mogłaby przyczynić się do spadku liczby osób cierpiących na utratę wzroku spowodowaną niedoborem witaminy A, co jest problemem dla tysięcy osób np. w Indiach.
Na razie Golden Potato pozostaje w laboratorium gdzie trwają dalsze badania. Jako organizm genetycznie modyfikowany nie został jeszcze dopuszczony do uprawy.
RS
Źródło: agronotizie