W trakcie konferencji Fresh Market w Ożarowie Mazowieckim, która odbyła się 21 września 2017 r. przyznano nagrodę dla produktu roku. Zwycięstwo przypadło świeżym jagodom Goji z ekologicznej uprawy.
Produkt do konkursu zgłosiła firma Dilbar (Poddębie, woj. mazowieckie), zajmująca się sprzedażą hurtową owoców i warzyw oraz przetwórstwem. Wyróżnione owoce, sprzedawane w formie świeżej, to rzadkość na polskim rynku, na którym dostępne są one niemal wyłącznie w formie suszonej.
Firma Dilbar sprowadza owoce z Mołdawii i oferuje sieciom handlowym owoce w opakowaniach 125 g. Charakterystyczną cechą produktu jest słodki, przyjemny smak – co uzyskano dzięki wyselekcjonowanym odmianom. Chociaż mołdawskie jagody Goji są typowo deserowym produktem, nadal zawierają dużo substancji prozdrowotnych, dlatego należy je spożywać w ograniczonych ilościach – informowali na stoisku konkursowym przedstawiciele firmy.
Elwira Maciejec odbiera nagrodę Fresh Market Award 2017 z rąk Artura Stasiaka
Jak zapewniają przedstawiciele Dilbar, dostawy z mołdawskich plantacji realizowane są w ciągu 24 godzin od zamówienia. Oprócz świeżych owoców, firma oferuje także przetwory z jagód Goji (soki, konfitury) oraz suszone liście.
Przedstawiciele Dilbor podają, że założyli już w Polsce pierwsze nasadzenia mołdawskich odmian kolcowoju chińskiego, dającego deserowe jagody Goji.
Opakowania 125 g z owocami słodkich, świeżych jagód Goji
RS