Pogoda. Nietypowy rok pełen ekstremalnych zjawisk

Zaczęło się od wiosennych przymrozków, które mocno zniszczyły potencjał plonotwórczy w sadach Europy. Jednak to nie był koniec niszczycielskich działań pogody. To trudny rok dla producentów owoców i warzyw, którym dokuczały gradobicia, wichury, susze i podtopienia. Teraz, wraz z końcem sezonu produkcyjnego nadal nie widać zapowiedzi normalizacji sytuacji.
Polska na tle Europy wyróżnia się w tym roku wyjątkowo dużymi opadami deszczu. Obrazuje to mapa, z danymi Komisji Europejskiej za ostatnie 90 dni, wskazująca na opady przekraczające normalny poziom (jasnozielony). Niemal na terenie całego kraju są to wartości powyżej 200 proc. normy. Latem i jesienią producenci warzyw walczyli z podtopieniami pól, utrudnieniami z wjazdem na pole lub wręcz z brakiem możliwości wykonania zbiorów. We wschodniej części województwa mazowieckiego opady z pierwszych dziesięciu miesięcy 2017 r. wyniosły ok. 800 mm, choć normą dla tego regionu jest 550-600 mm rocznie (!).
 
Podczas gdy w Europie Środkowej i Wschodniej opady atmosferyczne były wyższe od normalnych, producenci z zachodniej i południowej części kontynentu zmagali się z suszami. Tak było we Francji, Hiszpanii, Portugalii, Włoszech, Grecji, ale również w Anglii i Belgii. Opady wyniosły tam zaledwie 20-40 proc. normy.

We wrześniu i październiku odnotowano w Europie wiele ekstremalnych zjawisk pogodowych. Szczególnie porywistych wiatrów (żółte kwadraty), które dotknęły centralną Europę, w tym połowę Polski. Obserwowano także wiele trąb powietrznych (czerwone trójkąty), szczególnie w rejonach przybrzeżnych (tu duże zniszczenia były m.in. w uprawach szklarniowych w Holandii). 
 
Październik na terenie niemal całej Europy zapisał się jako miesiąc cieplejszy od normalnego o 2-3 stopnie. W Hiszpanii i Portugalii było cieplej nawet o 3-5 stopni. 

Jaka będzie pod względem pogody końcówka roku trudno przewidzieć. Faktem jest że choć sezon produkcji mamy już za sobą, to niekorzystne warunki atmosferyczne już wpływają na przyszłoroczne plony rolników. Część z nich przez podmokłe i zalane pola nie była w stanie wysiać ozimin.
Źródło: Komisja Europejska

RS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZimna plazma. Nowa technologia zabezpieczająca żywność
Następny artykułWeekendowy niż ominął Polskę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.