Szparagi są uprawiane w wielu częściach Niemiec. Szczególnie dobrze udają się na glebach lekkich i potrzebują dużo słońca. Według informacji Federalnego Urzędu Statystycznego powierzchnia ich uprawy w całych Niemczech wynosi około 23 000 hektarów. W ubiegłym roku zebrano ich prawie 128 000 ton, nieco więcej niż w 2016 r.
W Nadrenii-Palatynacie szparagi rosną głównie w Vorderpfalz oraz w powiatach Alzey-Worms i Mayen-Koblenz na ponad 1300 ha. W ubiegłym roku zebrano ponad 7000 ton.
W Hesji uprawia się je na 2000 hektarów i i osiąga 12 000 ton plonów. Główne obszary uprawy znajdują się na zachód od Darmstadt, w powiatach Gross-Gerau i Bergstrasse.
W Badenii-Wirtembergii szparagi uprawiane są głównie w południowej części doliny Renu wokół Freiburga i w północnej Badenii między Baden-Baden i Mannheim na powierzchni ponad 2100 hektarów. Zbiory w 2017 roku wyniosły około 11 000 ton.
mp
Źródło: sueddeutsche.de. dpa