Przede wszystkim Niemcy importują co roku pomidory, ogórki oraz słodką paprykę. W minionym roku najwięcej sprowadzili pomidorów – 765,0 tys. ton wobec 711,0 tys. ton w roku 2012 oraz dla porównania również 711,0 tys. ton w roku 2004. Na drugim miejscu znalazły się ogórki z importem na poziomie 500,0 tys. ton wobec 474,0 tys. ton przed rokiem i 436,0 tys. ton w roku 2004. Trzecia pod względem wolumenu dostaw była papryka słodka – 365,0 tys. ton (352,0 tys. ton przed rokiem i 291,0 tys. ton w roku 2004) oraz kolejno sałaty – 340,0 tys. ton, cebula – 246,0 tys. ton, marchew – 250,0 tys. ton, oraz 740,0 tys. ton łącznie innych pozostałych warzyw.
Dwa największe rynki – dostawcy to rynek holenderski i hiszpański. W sumie w roku 2013 Niemcy z Holandii zaimportowali 1170,0 tys. ton warzyw, a z Hiszpanii – 1010,0 tys. ton. Te wielkości na przestrzeni lat w zasadzie nie ulegają zmianom – w roku 2004 Holandia dostarczyła około 1008,0 tys. ton, a Hiszpania – 913,0 tys. ton warzyw. Ponadto przed rokiem około 300,0 tys. ton to import z Włoch, 145,0 tys. ton Belgii oraz 245,0 tys. ton państw trzecich – pozaunijnych, w tym głownie z Maroka i Egiptu.
W pierwszej trójce najchętniej kupowanych i spożywanych warzyw w Niemczech znalazły się przede wszystkim pomidory z około 23,8% udziałem, marchew z 12% udziałem oraz cebula – 8,1%.
Źródło: FAMMU/FAPA