Niemieccy producenci warzyw liczą popowodziowe straty

Ostatnia powódź spowodowała w niemieckim landzie Bawaria szkody dla 170 firm zajmujących się uprawą warzyw gruntowych.

Według niemieckiej strony fruchthandel.de, podtopionych zostało około 1500 hektarów warzyw. Najwięcej szkód woda wyrządziła w uprawach ogórków (450 hektarów), cebuli (220 hektarów), kapusty (150 hektarów), szparagów (110 hektarów) oraz truskawek (80 hektarów).

Spośród 2700 firm zajmujących się uprawą warzyw w Bawarii, dla 770 uprawa warzyw na około 7000 hektarach jest głównym źródłem dochodów. 22% spośród tych firm doznało szkód.

Źródło: FreshPlaza

mp

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMieszkańcy Żurawlowa chcą cofnięcia koncesji poszukiwawczych
Następny artykułKontrole gniazd potwierdziły, że wiele bocianich piskląt nie przeżyło

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.