Nastroje europejskich rolników

Kwestionariusz w ramach Europejskiego wskaźnika zaufania rolników przeprowadzony w pierwszym semestrze 2020 r. wykazał lekkie polepszenie w nastrojach rolników w porównaniu do jesieni 2019 r. Jednakże wzrost ten nie równoważy negatywnych odczuć obecnych wciąż w państwach członkowskich. Ankietę przeprowadzono na wczesnym etapie pandemii COVID-19. Oznacza to, że do jej wyników należy podchodzić z rozwagą, nie zapominając o kontekście. Wyniki są bardzo różne i nie uwzględniają skutków pandemii dla produkcji i kanałów horeca.

Według wskaźnika nastroje rolników nie zmieniły się znacząco w porównaniu do poprzednich
wyników. Mimo, że kwestionariusz nie odzwierciedla w pełni ogólnego wpływu pandemii,
wywarła ona poważny wpływ na niektóre z krajów. Widać to we Włoszech, gdzie nastroje
znacznie się pogorszyły.

Włochy były jednym z pierwszych krajów, w których wybuchła epidemia. Wywołało to
drastyczny spadek zaufania widoczny w odczuciach rolników. Problemy we Włoszech w sposób zrozumiały spowodowane były trudnościami ze znalezieniem pracowników sezonowych, zamknięciem sektora horeca oraz spadkiem popytu krajów trzecich na wino.

Zaufanie rolników było niskie również w Holandii. Głównym powodem był prawdopodobnie
spadek popytu w sektorach sadownictwa i kwiatów, które zwykle wiosną notują szczyt sezonu. Natomiast sytuacja w sektorach wieprzowiny i drobiu praktycznie się nie zmieniła. Zaufanie w Holandii prawdopodobnie jeszcze się obniży ze względu na nieunikniony krach w niektórych sektorach i spadek cen sprzedaży oraz w produkcji.

Na pytanie czy rolnicy zmagali się z wieloma problemami i trudnościami w prowadzeniu
gospodarstw w czasie pandemii, najbardziej pozytywne były odpowiedzi niemieckich rolników – 62% stwierdziło, że nie borykało się z żadnymi trudnościami. Zaraz po nich były Włochy (56%) i Węgry (46%). Belgia osiągnęła najwięcej odpowiedzi, w których rolnicy stwierdzili, że napotkali na drobne trudności (72%).

Do najczęściej pojawiających się problemów wskazywanych przez rolników należały;

  • warunki meteorologiczne,
  • koszty produkcji,
  • spadek cen towarów rolnych
  • przepisy z zakresu środowiska.

Źródło: Copa-Cogeca

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNagonka na rolników
Następny artykułRolnictwo ekologiczne – zagrożenie czy szansa?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.