Odpowiedzią jest rolnictwo zrównoważone, rozumiane jako działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko, przy zachowaniu opłacalności działalności rolniczej i zapewnieniu społecznej akceptacji. Zarazem zrównoważony rozwój jest centralnym elementem strategii firmy Bayer – mówi Antoine Bernet, szef działu Crop Science w Bayer dla Polski, Krajów Bałtyckich, Czech i Słowacji.
Odpowiedzią na potrzebę zapewnienia bardziej zrównoważonej przyszłości jest koncepcja Bayer ForwardFarming – to międzynarodowa platforma popularyzacji zrównoważonych praktyk w gospodarstwach rolnych, a także dialogu i dzielenia się wiedzą. W ramach tej inicjatywy Bayer nawiązał współpracę z 16 gospodarstwami rolnymi z 12 krajów w Europie, Ameryce Północnej i Ameryce Łacińskiej. W ich gronie znalazło się właśnie gospodarstwo z Polski – pierwsze w regionie Europy Środkowo-Wschodniej.
Bayer ForwardFarming umożliwia bardzo praktyczne zapoznanie się ze sposobami wdrażania koncepcji zrównoważonego rolnictwa przez rolników na całym świecie. Gospodarstwa stosują najnowsze technologie i najlepsze praktyki, pomagające ograniczać wpływ na środowisko, w tym zmniejszać emisję gazów cieplarnianych, wspierają ochronę zasobów naturalnych, promują różnorodność biologiczną.
Gospodarstwa korzystają z merytorycznego doradztwa specjalistów Bayer, a także współpracują z ośrodkami naukowymi w celu wdrażania rozwiązań rolnictwa zrównoważonego, w tym precyzyjnego. Każde z nich pozostaje suwerenne co do decyzji związanych z rodzajem uprawy oraz wyborem producentów nasion, odmian, środków ochronnych itp. Łączy je zobowiązanie do promowania rolnictwa zrównoważonego i przyjmowania wizyt studyjnych gości w celach edukacyjnych.
Gospodarstwa, zrzeszone w sieci, znajdują się dziś w takich państwach, jak Argentyna, Austria, Belgia, Brazylia, Chile, Francja, Hiszpania, Holandia, Niemcy, Polska, Włochy, USA.
Bayer ForwardFarming w Polsce
Projekt Bayer ForwardFarming szeroko udowadnia – teraz również w Polsce – że produkcja rolna może być prowadzona w sposób nie degradujący środowiska naturalnego, dostarczając jakościowej, bezpiecznej żywności w stabilny sposób – mówi dr inż. Michał Krysiak, Menadżer ds. Rolnicwa Zrównoważonego firmy Bayer dla Polski, Krajów Bałtyckich, Czech i Słowacji – Inicjatywa ta jest ważna również dla rolników, ponieważ będzie pokazywać w praktyce w jaki sposób utrzymać rentowną produkcję w obliczu zmian klimatycznych.
Pierwsze w Polsce gospodarstwo w sieci Bayer ForwardFarming znajduje się niecałe 10 km od geodezyjnego środka Polski – we wsi Kaszewy (powiat kutnowski, woj. łódzkie). Krzysztof Nykiel, wraz z synem Maciejem, prowadzą tu ponad 90-hektarowe gospodarstwo. Na piaszczysto-gliniastych glebach uprawiają buraki cukrowe, pszenicę ozimą i kukurydzę.
Krzysztof Nykiel, gospodarz w piątym pokoleniu, podziela przekonanie, że zrównoważony rozwój ekonomiczny przy jednoczesnym poszanowniu środowiska jest nierozerwalnie związany z nowoczesnym rolnictwem.
Czym w praktyce jest dla mnie zrównoważone rolnictwo? To przede wszystkim dbałość o glebę, bo od niej wszystko się zaczyna. Musimy się troszczyć o zawartość próchnicy – myśląc o kolejnych pokoleniach, które będą produkowały żywność – tłumaczy Krzysztof Nykiel. Możemy optymalizować użycie środków ochrony roślin, korzystając również z preparatów biologicznych. Opłaca się dbać o owady pożyteczne, w tym zapylacze. Warto być otwartym na nowinki – również technologiczne, i korzystać z narzędzi rolnictwa cyfrowego, żeby działać precyzyjnie. Bardzo ważnym argumentem jest ten ekonomiczny: rolnictwo zrównoważone zabezpiecza zysk, i to długofalowo.
W gospodarstwie Krzysztofa Nykiela już zastosowano szereg rozwiązań z zakresu zrównoważonego rolnictwa. Należą do nich: szczególna dbałość o kondycję gleby, np. zwiększenie zawartości próchnicy, optymalizacja ochrony roślin, korzystanie z narzędzi wspomagania decyzji i z rozwiązań rolnictwa cyfrowego, stosowanie nowoczesnych odmian roślin uprawnych o unikatowych cechach (takich, jak tolerancja na szkodniki lub suszę), rozwiązania wspierające bioróżnorodność (m.in. na rzecz owadów pożytecznych i dzikich ptaków). Kolejne rozwiązania będą wprowadzane w kolejnych latach trwania projektu. Wiele z tych elementów, jak np. podnoszenie zawartości próchnicy w glebie, jest również działaniem ograniczającym wpływ rolnictwa na klimat.
Dr inż. Michał Krysiak dodaje: Projekt Bayer ForwardFarming to wieloletnie przedsięwzięcie prezentujące, poprzez dostęp do realnie działającego i rozwijającego się gospodarstwa, szereg elementów rolnictwa zrównoważonego. Jest on przygotowany specjalnie dla odwiedzających gości: rolników, naukowców, konsumentów, mediów i innych zainteresowanych. Dopóki sytuacja epidemiologiczna nie pozwoli w Polsce na bezpieczne organizowanie wizyt, Bayer pragnie popularyzować ten projekt we współpracy z mediami oraz w kanałach społecznościowych. Mamy nadzieję, że te działania spotkają się z uznaniem i pozwolą zwiększyć społeczną świadomość dotyczącą rolnictwa zrównoważonego – dziś jest to pojęcie istotne dla 62 proc. rolników, a zetknęło się z nim 49 proc. mieszkańców polskich miast.
źródło: informacja prasowa