Murcja to autonomiczny region leżący w południowo-wschodniej części Hiszpanii. Jego stolica (też Murcja) jest nazywana „miastem morwy”. Sam region zaś jest dużym centrum produkcji warzywniczej – zwłaszcza papryki i pomidorów. W ostatnim czasie, czując nasilającą się konkurencję ze strony marokańskich producentów miejscowi ogrodnicy, przetwórcy i władze regionu postanowiły silniej promować lokalne odmiany pomidorów.
W zasobach genowych regionalnego instytutu badawczego (IMIDA) zinwentaryzowano około 2000 form pomidora występującego w Murcji. Są wśród nich typy o owocach barwy „klasycznej”, a także pomarańczowe, żółte, nawet czarne. Również kształty tych owoców są różne – sercowate, podłużne, „czereśniowe”. Wybrano 47 form do sprawdzenia ich wartości w produkcji oraz spełniania oczekiwań, gustów konsumentów. Naukowcy i ogrodnicy maja przy tym nadzieję, że lokalne, przystosowane do klimatu i gleb regionu typy pomidora pozwolą na bardziej zrównoważoną choć towarową produkcję pozwalającą zaoszczędzić wody czy ograniczyć liczbę zabiegów agrotechnicznych.
za: fruitnet.com
pg