Cele kampanii „Moc Polskich Warzyw”
Zrzeszenie Producentów Papryki RP przy wsparciu innych organizacji skupiających producentów warzyw, od kilku lat prowadzi działania na rzecz poprawy stanu zdrowia Polaków. Poprzez przekonywanie konsumentów do zwiększenia udziału polskich warzyw
w codziennej diecie, projekt „Moc Polskich Warzyw” realizuje cele, na które zwróciła również uwagę Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Warzywa i ich przetwory stanowią podstawę zdrowej i zbilansowanej diety. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożycie minimum 400 gramów warzyw i owoców dziennie, najlepiej w podziale na 5 porcji. Jest jeszcze dużo do zrobienia w kwestii ukierunkowania nawyków żywieniowych Polaków. Wg badań zjadamy średnio ok. 280 gramów owoców
i warzyw dziennie – znacznie mniej niż przeciętny Europejczyk (340 g). Co więcej, dietetycy rekomendują, aby minimum połowę każdego talerza należało właśnie do warzyw. Najlepsze są oczywiście te polskie, zbierane lokalnie w pełni sezonu.
Jedzmy polskie warzywa sezonowe
Lipiec jest miesiącem, w którym możemy kupić niemal wszystkie warzywa pochodzące
od polskich producentów. Pamiętajmy aby zawsze zwracać uwagę na kraj pochodzenia warzyw. Wykorzystajmy pozostałe miesiące trwającego Roku Owoców i Warzyw, aby na zawsze poprawić nasze nawyki żywieniowe jedząc jeszcze więcej polskich warzyw.
O projekcie
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
źródło: informacja prasowa kampanii „Moc Polskich Warzyw”