Już tradycją stały się te spotkania, cenne dla tych, którzy poszukują nowych odmian lub chcą wymienić się doświadczeniami i posłuchać rad związanych z uprawą warzyw.
W tym roku każdy dzień ma swój temat przewodni.
We wtorek 22 września jest nim „Gleba i optymalne jej wykorzystanie”; ze swoimi zagadnieniami zaprezentują się wtedy cztery firmy eksperckie. Ich tematy to:
- Rolnictwo na glebach zasolonych (Salt Farm Texel)
- Wykorzystanie dronów w rolnictwie, w tym pokaz pracy dronów (Aurea Imaging)
- Nawożenie, w tym nawożenie dolistne (Yara)
- Żyzność gleby – składniki odżywcze, biologia, struktura (BLGG Agroxpertus)
W środę 23 września tematem będzie „Rynek i dostawy przez okrągły rok”, realizowany we współpracy z czterema firmami eksperckimi w dziedzinie międzynarodowego handlu na rynku warzyw świeżych. Pod lupą znajdą się: cebula, marchew, pomidor i arbuz.
Tematem w czwartek 24 września będzie „Smak” i będzie to dzień degustacji i porównywania smaków marchwi, kapust, pomidorów i arbuzów. Degustacja będzie poparta teorią – na podstawie badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Wageningen, Centrum Innowacji i Demonstracji Smaków. Będzie również okazja do wymiany opinii na temat tego, co sprawia, że smak jest dobry. Podczas imprezy serwowane będą potrawy przygotowane z omawianych produktów.
Harmonogram prezentacji:
We wtorek i środę przewidziane są 4 sesje, podczas których firmy partnerskie zaprezentują siebie, następnie odbędzie się panel dyskusyjny. Początek sesji w godz.: 10:00, 12:00, 13:30 i 15:30.
W czwartek przez cały czas przewidziane są degustacje, a prezentacje firm odbędą się w godz.: 12:00, 13:30 i 15:30.
Więcej informacji: www.hazera.pl
Źródło: informacje firmy Hazera