29 lipca w Obrażejowicach odbyła się 11. edycja Małopolskiego Święta Czosnku, której organizatorami były gminy Radziemice oraz Miasto i Gmina Słomniki.
Wieloletnia tradycja uprawy tego gatunku skupia się w małopolskim zagłębiu w gminach Koniusza, Radziemice i Słomniki. Słoneczna i upalna aura spowodowała, że zbiór tego warzywa był przyśpieszony o dwa tygodnie w porównaniu do ubiegłych lat.
Koncepcja propagowania czosnku z tego regionu jako galicyjskiego powstała dwa lata temu – inicjatorami byli producenci tego warzywa oraz firmy Polan i Amplus. Obecnie Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski zrzesza 85 producentów, a czosnek galicyjski jest w trakcie rejestracji jako produkt regionalny.
Swoje stoiska z potrawami czosnkowymi prezentowało kilkanaście kół gospodyń wiejskich.
Więcej na łamach naszych czasopism – „Hasła Ogrodniczego” i miesięcznika „Warzywa”.
Tekst i fot. Anna Wilczyńska