Letni pokaz kalafiorów i brokułów

Wysoka temperatura nie sprzyja uprawie warzyw kapustnych. Szczególnie wrażliwe na długotrwałe upały, z jakimi mieliśmy do czynienia od końca lipca są kalafiory i brokuły – ale te zaprezentowane 13 sierpnia podczas spotkania w Kucharach k. Kalisza dobrze sobie poradziły w trudnych warunkach pogodowych.

Spotkanie dla producentów kalafiorów i brokułów z okolic Kalisza przygotowane przez firmy: Monsanto, Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski, Huwa San i Hurtownia Rolno-Ogrodnicza Chojnacki odbyło się gospodarstwie Bartłomieja Olejnika.

Na polach można było obejrzeć brokuł SV1002BL F1 do produkcji latem i jesienią na cele przetwórcze i do zaopatrzenia rynku warzyw świeżych. Jak podkreślał Paweł Skrzynecki, przedstawiciel firmy Monsanto, brokuł ten uzyskuje dojrzałość zbiorczą w 2–3 dni po standardowej odmianie Ironman F1 i nie ma skłonności do jamistości głąba oraz przerastania róż liśćmi. Uczestnicy spotkania mieli okazję przekonać się o dużej tolerancji roślin tej odmiany na wysoką temperaturę, gdyż mimo ponad 30-stopniowych upałów nie rozluźniły one róż.

Wśród kalafiorów wyróżniała się uniwersalna odmiana SV5818AC F1, którą uprawiać można z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych lub do różyczkowania. Rośliny dobrze kryją róże, dzięki czemu są one białe, ponadto odznaczają się dużą masą i można je w razie potrzeby przetrzymać na polu. Odmiana tworzy silny system korzeniowy i dobrze rozbudowaną część nadziemną, mało podatną na choroby.

Podczas pokazu można było również obejrzeć jak w trudnych warunkach pogodowych radzą sobie znane mieszańce kalafiora Aquata F1 i Giewont F1.

Po pokazie odmian ofertę rozsady warzyw kapustnych przygotowywanych na specjalnych, podwyższonych tackach zapewniających dobrą cyrkulację powietrza młodym roślinom prezentowała Anna Kamionka z Gospodarstwa Ogrodniczego T. Mularski. Na zakończenie spotkania Krzysztof Wieprzęć informował o możliwościach stosowania preparatu Huwa San w uprawie warzyw kapustnych – od etapu produkcji rozsady przez opryski w trakcie wegetacji po odkażanie przechowalni.

Organizatorzy spotkania

Tekst i fot. Aleksandra Czerwińska-Nowak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRząd chce dać 600 zł pomocy do hektara porzeczki
Następny artykułSpotkanie TRSK w Żdżarach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.