Konkurs na danie z fasoli wrzawskiej

Fot. www.produktyregionalne.edu.pl
Fasola wrzawska jest zarejestrowana jako Chroniona Nazwa Pochodzenia UE. Stowarzyszenie jej producentów oraz Urząd Gminy w Gorzycach k. Tarnobrzegu zapraszają do udziału w konkursie na przepis dania z użyciem tego warzywa.

Poprzez konkurs chcemy rozpropagować fasolę wrzawską; jedyny na Podkarpaciu produkt, który posiada certyfikat unijny i jest zarejestrowany w systemie jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Warunki uprawy, mikroklimat, jej walory smakowe to wszystko wpływa na wyjątkowość naszej fasoli – powiedział wójt Gorzyc Leszek Surdy.

Uczestników konkursu, którzy przyślą swoje przepisy oraz zdjęcia wykonanych przez siebie potraw oceni jury, w którym zasiądą m.in. szefowie kuchni, znawcy i popularyzatorzy produktu regionalnego i kuchni regionalnej.

Konkurs ma zasięg ogólnopolski. Najciekawsze i najlepsze przepisy zostaną wyróżnione nagrodami od 100 do 400 zł. Znajdą się też w książce kucharskiej. Publikacja ma ukazać się na początku przyszłego roku.

Prace należy przesyłać do końca czerwca.

Fasola wrzawska, czyli fasola tyczna „Piękny Jaś” jest uprawiana w północnej części Kotliny Sandomierskiej; w widłach Wisły i Sanu. Jej nazwa pochodzi od wsi Wrzawy, która stanowi centrum tego fasolowego zagłębia. Odmiana ma bardzo duże, nerkowate i lekko spłaszczone nasiona, charakteryzujące się słodkawym smakiem i delikatną konsystencją, całkowicie pozbawioną mącznego posmaku. Właśnie smak wyróżnia ją wśród innych odmian.

Fasola ma też o 20 proc. cieńszą skórkę i większą zdolność pochłaniania wody; gotuje się krócej o ok. 10 min, niż odmiany wielokwiatowe pochodzące z innych miejsc. W 2012 roku nazwa „fasola wrzawska” została wpisana do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia. Odtąd nazwą tą mogą być opatrzone tylko suche nasiona fasoli wielokwiatowej tycznej pochodzące z upraw na ściśle określonym obszarze powiatu tarnobrzeskiego.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułManifestacja rolników z NSZZ „Solidarność” RI
Następny artykuł„Pomidory dobre z natury”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.