Mieczysław Bieleń od wielu lat specjalizuje się w produkcji tego gatunku. Uprawia sałaty od wiosny do jesieni, przeznaczając pod produkcję około 5 ha. Areał ten pozwala na wyprodukowanie w sezonie około 450 tys. sztuk sałat. Uprawa rozpoczynana jest w tunelach foliowych, a następnie kontynuowana w polu, zarówno pod płaskimi okryciami, jak i w otwartym gruncie. Główny udział w uprawie ma sałata masłowa (300 tys. szt./rok) oraz krucha (100 tys. szt./rok).
W technologii produkcji szczególną uwagę zwraca się na przygotowanie stanowiska oraz dobór odmian. Jak przekazywał ogrodnik, w jego gospodarstwie przeważają gleby V klasy bonitacyjnej, dlatego też ich staranne przygotowanie ma duży wpływ na uzyskiwane efekty produkcyjne. Plantacje sałaty są nawadniane, co korzystnie przekłada się nie tylko na wielkość plonu, ale także na jakość główek. W nasadzeniach sałaty masłowej dominują dwie odmiany – Speedway RZ oraz Gisela RZ, natomiast w uprawie sałaty kruchej – Diamantinas RZ. W Miroszowicach produkcja sałat prowadzona jest z rozsady przygotowanej w wielodoniczkach. Do najwcześniejszych nasadzeń (połowa lutego) rozsadę dostarcza niemiecka firma Grow Group Schwanteland Jungpflanzen, natomiast do późniejszych nasadzeń rozsada produkowana jest we własnym zakresie.
Marcin Pawlak oraz Michał Jankowski – przedstawiciele firmy Rijk Zwaan Polska prezentując uczestnikom spotkania poszczególne odmiany zwracali uwagę na ich najważniejsze cechy. Omawiając odmiany sałaty masłowej oraz kruchej doradcy Rijk Zwaan Polska weryfikowali wielkość i wypełnienie główek, barwę oraz strukturę liści prezentowanych kreacji.
Spośród odmian sałaty masłowej do uprawy w polu wyróżniała się Chapala RZ – nowość, polecana do nasadzeń od 11. do 34. tygodnia roku. Tworzy ona duże główki o dość luźnym pokroju i, co bardzo ważne w produkcji tego gatunku, rośliny mają wysoką odporność aż na 28 ras mączniaka rzekomego oraz na mszycę porzeczkowo-sałatową. Ponadto są umiarkowanie odporne na wirusa mozaiki sałaty, mało podatne na wybijanie w pędy kwiatostanowe oraz na zagniwanie liści. Przedstawiciele firmy hodowlano-nasiennej polecali jej uprawę w zagęszczeniu 9–11 roślin/m2.
Chapala RZ tworzy duże główki o dość luźnym pokroju
Poza odmianą Chapala RZ nowymi kreacjami sałaty masłowej były także: Jolito RZ oraz Subyana RZ. Obydwie charakteryzują się wysoką odpornością na mączniaka rzekomego ras 1–28 i na mszycę porzeczkowo-sałatową. Pierwsza odmiana ma dobrze wypełnioną, a jednocześnie luźną główkę – mówił M. Pawlak. Jolito RZ polecana jest do produkcji z przeznaczeniem do sprzedaży w marketach. Predysponuje ją do tego struktura liścia o średniej grubości. Druga odmiana, Subyana RZ, jest podobna do dobrze już znanej Giseli RZ. Uprawiana w takim samym zagęszczeniu tworzy jednak większe główki.
Na poletkach z odmianami sałaty kruchej dobrze prezentowały się m.in. Diamantinas RZ, Farinas RZ, a także dwie nowości – Equinas RZ (45–47 RZ) oraz Umbrinas RZ (45–32 RZ). Pierwsza z nowych odmian polecana jest do uprawy wiosną (termin nasadzeń 13.–33. tydzień roku), natomiast druga do produkcji wiosną oraz jesienią (sadzenie w 11.–20. tygodniu oraz w 30.–34. tygodniu roku). Obydwie charakteryzują się wysoką odpornością na 28 ras mączniaka rzekomego oraz na mszycę porzeczkowo-sałatową.
Equinas RZ polecana jest do uprawy wiosną
[NEW_PAGE]Jak przekazał M. Jankowski, w Polsce wzrasta zainteresowanie uprawą sałaty kruchej, którą można produkować w ciągu całego sezonu wegetacyjnego. Przedstawiciel firmy Rijk Zwaan Polska poinformował, że w uprawie od końca marca pod agrowłókniną dobrze sprawdzają się odmiany Diamantinas RZ oraz Farinas RZ. Polecane zagęszczenie w uprawie tych odmian wynosi 6–7 roślin/m2. Do produkcji wiosenno-jesiennej doradca polecał, m.in. odmiany: Cartagenas RZ, Diamantinas RZ, Farinas RZ oraz Silvinas RZ.
Uczestnicy spotkania w Miroszowicach zwracali uwagę, że klienci coraz częściej interesują się sałatami, które wyróżniają się kolorem liści czy kształtem. Firma Rijk Zwaan ma w ofercie bogaty asortyment takich odmian. W przygotowanej kolekcji z sałat liściowych Lollo Bionda można było obejrzeć m.in.: Locarno RZ, Aleppo RZ, Linaro RZ, natomiast z sałat Lollo Rossa – Carmesi RZ, Wilbur RZ oraz Constance RZ. Zaprezentowano także cztery odmiany sałaty dębolistnej, spośród których wyraźnie wyróżniała się Kiribati RZ. Jest to nowa odmiana przeznaczona do uprawy całorocznej z odpornością na 28 ras mączniaka rzekomego.
Kiribati RZ – nowa odmiana sałaty dębolistnej
Na poletkach pokazowych prezentowano także wiele innych ciekawych odmian różnych typów sałat. Z rzymskich zainteresowanie wzbudziła nowa kreacja Ralph RZ, którą można oferować po dwie sztuki na jednej tacce. Spośród trzech zaprezentowanych odmian endywii uwagę zwracał Cigal RZ o mocno postrzępionych liściach z dużym udziałem części wybarwionej na żółto.
Cigal RZ – odmiana endywii o mocno postrzępionych liściach, z dużym udziałem części wybarwionej na żółto.
Marcin Bartczak
Redakcja miesięcznika „Warzywa”
Fot. M. Bartczak