Nazwa „Filderkraut” oznacza w handlu i w języku potocznym kapustę głowiastą, białą, stożkową uprawianą na terenach zwanych Filder.
Jest rzadką i niezwykle smaczną odmianą kapusty głowiastej białej i posiada rzadsze i delikatniejsze użyłkowanie blaszki liściowej niż kapusta głowiasta. Wielkość główki kapusty dochodzi przy tym do 50 cm, a jej ciężar wynosi często ponad 8 kg. Kapusta uprawiana jest na
południe od miasta Stuttgart (Badenia-Wirtembergia), gdzie rozciąga się płaskowyż o powierzchni 22 tys. ha. Nosi on nazwę die Filder, a w języku potocznym określany jest jako Filderebene.
Uprawa ta ma wielowiekową tradycję, a historia uprawy kapusty na płaskowyżu Filder jest bardzo długa. Już 500 lat temu mnisi z klasztoru Denkendorf uprawiali kapustę stożkową, która w przyszłości miała stać się produktem charakterystycznym dla płaskowyżu Filder, a pierwszą
udokumentowaną wzmiankę o uprawie kapusty na płaskowyżu Filder datuje się na rok 1501.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej